Čudo posvećeno Frediju Merkjuriju

Branislav Predojević
Čudo posvećeno Frediju Merkjuriju

LONDON - Slavni sastav “Kvin” objavio je izgubljenu pjesmu “Face It Alone”, sa vokalom pokojnog frontmena Fredija Merkjurija, kao najavu za džinovski boks-set albuma “The Miracle”.

Tokom ljeta Rodžer Tejlor i Brajan Mej otkrili su da su u arhivama iskopali prethodno neobjavljenu pjesmu benda koju je otpjevao njihov pokojni frontmen.

- I to je bilo divno. Zapravo, bilo je to pravo otkriće. To je ostalo zatureno sa sesija tokom snimanja albuma “The Miracle” iz 1989. godine - rekao je Tejlor.

Gitarista Brajan Mej pjesmu je opisao kao prekrasnu i dirljivu, dodavši da je bila nekako skrivena pred njihovim očima. Pjesma “Face It Alone” pojaviće se na pomenutom limitiranom kolekcionarskom izdanju boks-seta 13. studijskog albuma grupe, “The Miracle”. 

- Imali smo sve ove komadiće i komadiće pjesama, a neke od njih su bile napola gotove, neke su bile samo ideja, a neke su bile skoro gotove i to se zaista dogodilo samo od sebe - kazao je gitarista Brajan Mej.

Ovo luksuzno izdanje od osam CD diskova može se pohvaliti jednim diskom sa više od sat vremena prethodno neobjavljenih snimaka, uključujući šest neobjavljenih pjesama. Među osam diskova nalazi se davno izgubljena originalna LP verzija i CD kopija albuma. Četiri druga CD-a sadržavaće snimke sa snimanja albuma.

Komplet zaokružuje disk pod nazivom “The Miracle Videos” na Blu-rej i DVD formatu, koji takođe sadrži intervjue sa članovima grupe, uključujući posljednji intervju Džona Dekona i snimke iza scene nastale tokom snimanja video-spotova, omot albuma, plus intervju sa grafičkim dizajnerom Ričardom Grejom. Ovo izdanje takođe uključuje knjigu fotografija na 76 stranica, originalna pisma benda iz fan kluba, recenzije štampe, opsežne bilješke i druge promo materijale. Ovaj luksuzni boks-set od osam diskova stiže 18. novembra.

Numera “Face It Alone” prva je nova pjesma Fredija Merkjurija koja je objavljena u više od osam godina od smrti pokojnog velikana 1991. godine. “Kvin” je do sada objavio brojne neobjavljene pjesme sa bivšim frontmenom. Godine 2014. objavili su kompilacijski album “Queen Forever”, koji se sastojao od pjesama snimljenih 80-ih, a neobjavljenih na regularnim izdanjima.

Original

Originalno je album “The Miracle” objavljen 22. maja 1989. i to je ujedno i posljednji album sa fotografijom benda na naslovnoj strani. Album je snimljen kako se bend oporavljao od bračnih problema Brajana Meja i dijagnoze HIV kod pjevača Merkjurija, što je bilo poznato članovima grupe, iako u to vrijeme nije objavljeno javnosti. Dostigao je prvo mjesto u Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj i 24. na američkoj “Bilbord” listi albuma sa pet hit singlova. Pokazalo se da je to pretposljednji album benda koji je snimljen sa Merkjurijem, koji je umro 24. novembra 1991, devet mjeseci nakon što je njihov sljedeći album, “Innuendo”, objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana