Brus Springstin prodaje svoj katalog za 415 miliona dolara: Nastavlja se velika rokenrol rasprodaja

Branislav Predojević
Brus Springstin prodaje svoj katalog za 415 miliona dolara: Nastavlja se velika rokenrol rasprodaja

NjUJORK - Legendarni američki rok muzičar Brus Springstin navodno želi da proda svoju muzički katalog, a prve procjene vrijednosti kreću se oko 415 miliona dolara.

Gazda navodno pregovara sa “Sonijem” o prodaji svog kataloga albuma, ali još nije jasno da li će kompanija otkupiti i njegova izdavačka prava, prenosi magazin “Bilbord”. Procjenjuje se da Springstinovi kombinovani katalozi vrijede između 330 miliona i 415 miliona dolara, a izvori kažu da tabor superzvijezde traži više od 350 miliona dolara za oba.

Springstin je samo u SAD prodao više od 65 miliona albuma, tako da je prilično razumljiva veličina cifre kojom se spekuliše po medijima. Ako Brus Springstin potpiše ugovor, on će biti samo posljednji u dugom nizu svjetskih zvijezda koji će prodati svoj katalog za ogromnu sumu.

U januaru Nil Jang je prodao 50 odsto svog kataloga Fondu “Hipgnosis Songs” za 150 miliona dolara, što je ništa u poređenju sa prodajom izdavačkih prava Boba Dilana kompaniji “Universal”, koja je vjerovatno premašila 400 miliona dolara. Drugi umjetnici koji su nedavno prodali svoja izdavačka prava su Dejvid Krosbi, Stivi Niks, Niki Siks, Tina Tarner, Dejvid Geta i brojni drugi. Najnovija prodaja rokenrol i pop nasljeđa samo je nastavak talasa prodaje muzičkih kataloga započetog u eri pandemije “kovida-19”, kada je većina muzičara ostala bez prihoda od koncerata, uz otkriće poražavajućih procenata zarade od striminga i drugih vidova digitalne prodaje. Navodno, po posljednjim informacijama “Spotifaj” za jedan strim muzičarima isplaćuje 0,0032 američkih dolara pa računajte koliko strimova treba za ozbiljnu zaradu. U ovoj podjeli prihoda muzičke kompanije i striming servisi uzimali su oko 90 odsto prihoda, dok je muzičarima išao skromni ostatak zarade, što je skromnu prodaju fizičkih nosača zvuka posljednjih godina bio alarm za mnoge umjetnike.

Pokrenut je velik broj inicijativa za promjenu zakonske regulative u ovoj oblasti, da bi bila zaštićena prava umjetnika, ali to je proces u kojem bogate kompanije i striming servisi, uz podršku moćnih advokatskih kancelarija imaju ogromnu prednost i do neke pravičnije podjele prihoda sigurno će biti potrebno vremena. Sa druge strane pregovori o prodaji autorskih prava za korišćenje pjesama u filmovima, serijama i reklamama, takođe su spori i dugotrajni, što ponovo muzičarima ne ide na ruku, zbog čega je jedini izlaz za mnoge bio rasprodaja sopstvenih kataloga i nasljeđa velikih rokenrol snova za mnogobrojne fanove. Bez obzira na to što nostalgičnim fanovima izgleda kao prodaja ideala, riječi Dejvida Krozbija djeluje surovo realno i razumljivo.

- Prodaću svoj katalog. Ne mogu da radim. Striming servisi ukrali su mi novac koji sam ranije dobijao od izdavača. Imam porodicu, hipoteku i to mi je jedina opcija. Siguran sam da i ostale kolege imaju isti problem - rekao je Krozbi.

Računica je prosta, kada dobijaju tantijeme na godišnjem nivou, umjetnicima od ukupne sume svakih 12 mjeseci čak 40 odsto ode na poreze i takse. A kada prodaju svoj katalog, plaćaju samo porez na dobit. I to samo jednom u iznosu od 20 odsto čitave dobijene sume novca. Sudeći po ovoj matematici i gazda Springstin zna posao!

Metal biznismeni

Jedan od sastava, koji je na vrijeme reagovao i pobijedio muzičku industriju jeste “Metalika”. Naime, hevi metal legende su nakon čuvenog rata sa “Nepsterom” naučili svoju lekciju pa su 2012. godine pokrenule svoj nezavisni kuću “Blackened Recordings”, koja posjeduje prava za sva njihova prošla i buduća izdanja, zbog čega sav prihod od njihove muzike ide na račune vlastite kompanije. Sa obzirom na to da striming servisi daleko veći dio od strima muzike uplaćuju diskografima, onda je jasno da su članovi slavne grupe na vrijeme shvatili kuda ide prodaja muzike i da sav prihod ide u njihove džepove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana