Bojan Slačala, pjevač i gitarista benda “Artan Lili”, za “Glas Srpske”: U andergraundu nema praštanja

Branislav Predojević
Bojan Slačala, pjevač i gitarista benda “Artan Lili”, za “Glas Srpske”: U andergraundu nema praštanja

Vrijeme izolacije je bilo sve samo ne inspirišuće. Tek nakon pola godine nam se ponovo vratio taj stvaralački nagon.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” pjevač i basista grupe “Artan Lili”, osvrćući se na proteklu godinu života i rada u pandemiji te o povratku na scenu, starim pjesmama, karijeri i novim planovima. Bend se nakon pandemijske pauze vratio koncertima i to u Zagrebu i Kragujevcu.

- U međuvremenu nam se nakupilo dosta toga da kažemo pa smo to brzo pretvorili u pesme na kojima trenutno radimo - dodao je Slačala govoreći o vremenu izolacije i rada u promijenjenim okolnostima.

GLAS: Svirali ste u Zagrebu, nakon duge pauze, kakav je osjećaj bilo svirati uživo nakon toliko vremena?

SLAČALA: Bilo je sjajno i prepuno emocija. Nakon koncerta ljudi su u neverici da se ponovo dešavaju koncerti prilazili suznih očiju. Kako god, bitno da je led probijen.

GLAS: Posljednja serija singlova “Maca”, “Foliram”, “Oud”, “Priča” i “Pedana” donijela je pomak u zvuku, više elektronike, semplova, što je izazvalo različite reakcije.

SLAČALA: Pandemija nas je zaustavila na početku koncertne promocije tih singlova, na regionalnom nivou. Iako smo se na vreme samoorganizovali prošlog leta i održali petnaestak koncerata u periodu od juna do septembra, što je svojevrstan pandemijski podvig, mi smo to uspeli i tek onda smo shvatili koliko su se nove pesme dobro primile kod publike. O upotrebi elektronike u savremenoj pop muzici je kao kad bismo pričali da li so, biber i začini treba da se primenjuju u kulinarstvu.

GLAS: Zanimljivo je da je u tim pjesmama Romana izbila u prvi plan, ne samo zbog vokalnog doprinosa, nego su numere dobile naglašen ženski ugao priče.

SLAČALA: To je sve u redu, odnosno - onako kako smo hteli.

GLAS: Generalno kako nastaju pjesme grupe, jer krajni rezultat djeluje vrlo kompaktno i zaokruženo. Da li prvo dolaze stihovi ili muzika? Koliko su svi članovi grupe uključeni u stvaranje numera?

SLAČALA: Sve pesme od početka našeg rada su zajednička autorska stvar svih članova benda. Ne zaboravite da mi dolazimo iz ljutog andergraund miljea u kojem se drugačiji pristupi, kao i ovakva pitanja, ne praštaju!

GLAS: Zanimljiv je način na koji ste nekom vrstom gerilske singl taktike, preko mreža zaobišli uobičajeni lanac: muzičar-izdavač-album-koncert-publika?

SLAČALA: Ne zaboravite da je svaki bend na početku nepoznat i da mora pronaći način da dođe do publike. Mi smo samo u datom trenutku provalili foru koja je uspešna i to je bilo to. Veliki izdavači su posle došli sami, po inerciji, tako da trenutno uživamo u privilegijama koje imamo sa PGP-RTS i “Croatia Records”.

GLAS: Na neki način jedan ste od bendova koji je nakon dugog vremena vratio u domaću rok muziku svjesnost o važnosti estetike vizuelnog, od izgleda samog benda preko spotova do ponašanja i opreme na bini.

SLAČALA: Drago mi je što smo vratili svest o važnosti vizuelnog u muzici. To je naš skromni doprinos regionalnoj sceni.

GLAS: Kako Vam se danas čini rok scena u Srbiji i regionu u odnosu na 2013. godinu i vidite li nove bendove vrijedne pažnje?

SLAČALA: Ne bih ja to delio po muzičkim pravcima, jer je sve to muzika, a pravaca ima milijarda. Dobrih autora je uvek malo, premalo, ako mene pitate. Stagnacija mišljenja ulazi u trend putem loših tekstova u izvođenju seksi lakiranih krompira ili preko divljanja stage-act bendova, koji igraju na tu kartu dok mogu. Toj publici mišljenje uglavnom nije bitno.

GLAS: Definisali ste prije nekoliko godina možda najbolje objašnjenje pojedinca i digitalnog doba “Ko nije na mreži, taj od života bježi”, ali svjedoci smo toga da se mreže šire nekontrolisano i da nas informacije sve više zagušuju. Kako u tom okeanu informacija filtrirati kvalitet i pronaći prave stvari?

SLAČALA: Birajte sadržaj i bavite se svojim poslom!

GLAS: Muzičku karijeru ste ponovo započeli kao šljaker u fabrici kablova pa preko sastava “Štutgart onlajn” i “Artan Lili” stigli do rokenrol karijere za respekt. Da li biste iz ove pozicije ipak napravili neko popuštanje i ubrzali put?

SLAČALA: Citiraću Doktora za rokenrol: “I kad bih opet, ja isto bih sve”, jer je tako slađe!

Iznenađenje

GLAS: Da li uskoro možemo očekivati nove pjesme, čak album i da li i dalje radite sa producentom Markom Beninijem?

SLAČALA: Mi smo poznati po tome što smo uvek drugačiji od ostalih pa će jedno takvo novo iznenađenje biti i sa ovim pesmama koje sad pripremamo (u tajnosti). Kad dođe vreme za to, sve će vam se samo reći. Do tad budite dobri i zdravi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana