Ana Mazalica, koreograf i trener u banjalučkom klubu “Gema”: Plesni koraci nisu stali

Aleksandra Glišić
Ana Mazalica, koreograf i trener u banjalučkom klubu “Gema”: Plesni koraci nisu stali

Koreograf i trener u banjalučkom Plesnom klubu “Gema” Ana Mazalica već mjesec dana održava onlajn treninge sa svojim timom i sprema se za nova takmičenja.

- Mi smo to nazvali Plan B ili kako trenirati u doba korone. Počelo je iz potrebe da plesači ostanu u dobroj formi dok traje zabrana javnih okupljanja od tri sedmice, kako smo prvih dana mislili. Odmah smo se organizovali, ne želeći da preskočimo nijedan trening. Plan je bio da radimo onlajn dok zabrana ne prođe, a onda da nastavimo sa redovnim radom u sali, jer smo imali isplaniranu polusezonu sa četiri takmičenja - priča za “Glas Srpske” Ana Mazalica.

Jedno od takmičenja, dodaje, bilo je i Evropsko prvenstvo u šou densu, koje je trebalo da bude održano krajem maja u Sarajevu.

- To nam je bilo posebno važno, jer je trebalo da budemo domaćini tako velikog događaja. Sa druge strane ples kojim se mi bavimo zahtijeva finansijske izdatke pa kada putujemo daleko teško nam je organizovati prevoz scenografije i rekvizita koji prate priče naših koreografija. Tako da nas je Evropsko u Sarajevu radovalo i sa te strane. Puno truda smo uložili u nove koreografije, kao i na usavršavanje tehnike - kaže Ana.

Plesni klub “Gema” je, priča, onlajn treninge organizovao preko aplikacije “Zum”.

- Kombinujemo različite vrste treninga, od kondicionog do različitih plesnih tehnika i malih koreografija prilagođenih kućnom prostoru. Osim mene, sa mojim plesačima radi i Teodora Radivojević, jedan od mojih prvih plesača, koja se nakon godinu dana provedenih na Kodarts akademiji u Roterdamu vratila u Banjaluku i počela da radi rame uz rame sa mnom u klubu. I ostale sekcije i treneri iz kluba takođe rade preko ove aplikacije ili šalju video-zapise plesačima. Malo je neobično, ali zaista funkcioniše - ističe Ana.

Naglašava da je trening jako važan u doba izolacije, jer pored koristi za fizičko zdravlje bitan je i za psihu.

- Ovakva vrsta “rada od kuće” je izazovna kada imate dvoje male djece. Ali nije nemoguća. Sadržaj časova pripremim ranije, u trenucima kada beba spava, a stariji dječak se igra. A kada na red dođe sama realizacija časa, onda je pomoć supruga neophodna. Od toga da pripazi na djecu, do toga da mi da svoj telefon, jer za vrijeme treninga zaposjednem sve uređaje u kući: jedan za zum, drugi za “Instagram lajv”, treći za puštanje muzike. Znači, bez podrške porodice ovo ne bi bilo moguće - priznaje Ana.

Sa jedne strane, priča, otežavajuća okolnost je to što nisu svi plesači zajedno u sali i što ne mogu uživo da razmjenjuju energiju.

- Ali, opet, valjda je čovjek takav da u kriznim situacijama mozak dobija nove ideje da bi “preživio”. Tako iz sedmice u sedmicu uvodimo novitete u naše onlajn treninge da bismo održali motivaciju kod plesača i napredovali. Mi nismo jedini, naravno. Klubovi i plesni studiji u cijelom svijetu se organizuju da rade onlajn. Takođe, ovih dana se može naći puno besplatnih sadržaja, jer su sada svi nekako voljni da dijele svoje znanje i plesna zajednica zaista može biti ponosna na toliku nesebičnost - naglašava Ana.

Tako i savez IDO (International Dance Organization) svake sedmice organizuje po tri besplatna časa kod najvećih svjetskih stručnjaka raznih plesnih stilova, koje plesači mogu pratiti putem “Instagrama” ili “Fejsbuka”.

Godišnji koncert

- Nadamo se da ovo stanje neće još dugo trajati. Ali koliko god je potrebno, ostaćemo kod kuće i vježbati. Nadamo se da ćemo imati priliku organizovati Godišnji koncert kluba do kraja ove polusezone, ako stanje bude normalizovano. Evropsko prvenstvo je odgođeno za kraj septembra ili početak oktobra, tako da će se trud sigurno isplatiti - kaže Ana Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana