Album “Amazin Grace” Arete Frenklin napunio 50 godina: Sikstinska kapela gospel muzike

Branislav Predojević
Album “Amazin Grace” Arete Frenklin napunio 50 godina: Sikstinska kapela gospel muzike

LOS ANĐELES - Prošlo je tačno pola vijeka od juna 1972. godine kada je pjevačica Areta Frenklin objavila dvostruki album “Amazin Grace”, živi snimak njenog nastupa u Bapstističkoj crkvi u Los Anđelesu i promijenila istoriju gospel muzike za sva vremena.

Sama pjevačica bila je na vrhuncu svoje karijere pop i soul dive sa bestseler albumima “I Never Loved a Man the Way I Love You (1967), “Lady Soul” (1968), “Spirit in the Dark” (1970) i ​​”Young, Gifted and Black” (1972) iza sebe i njena odluka da snimi album duhovne muzike nije bila blagonaklono dočekana, kako od strane diskografske industrije, tako i od strane crne crkvene zajednice. Ipak, ona nije htjela da odustane od ideje i njen koncert u pratnji velečasnog Džejms Klivlenda i Hora zajednice južne Kalifornije objavljen kao živi album odveo je njenu karijeru u smjeru bez presedana.

Aretin nastup na ovom albumu bio je zapanjujući trijumf, ne samo zato što je jedna od najprodavanijih gospel ploča ikada, već i zbog toga što služi kao lekcija istorije crne muzike u oba njena svijeta duhovnom i sekularnom.

Osim Klivlenda na klaviru i hora kao vokalne pratnje Aretu je pratio bend u sastavu Keni Luper na orguljama, Kornel Dupri na gitari, Bernard Purdi na bubnjevima, Čak Rajni na basu i Pončo Morales koji je svirao perkusije. Nošena opipljivom energijom i žarom muzičara, kombinacija Aretinog raskošnog i dubokog glasa i entuzijazma publike stvorila je nezaboravan snimak u eri u kojoj gospel muzika nije uvijek obećavala komercijalno bogatstvo. Kćerka sveštenika, Frenklinova je nesumnjivo bila kod kuće u crkvi jer je provela čitavo detinjstvo pjevajući gospel.

- Počnimo od crkve. Kao što znate, to je moja pozadina. To je prirodno okruženje za mene i to su moji korijeni, a Džejms je vjerovatno bio najznačajniji faktor u muzičkom smislu za mene - govorila je pjevačica.

Njena mješavina pjesama “Precious Lord, Take My Hand” i “You've Got a Friend” spaja tradicionalni gospel i pop muziku oduzima dah.

Franklinova je bila u trenutku u svojoj karijeri kada je mogla da otpjeva cijeli imenik i učini da zvuči čudesno, ali uz pratnju sjajnih muzičara i gospel hora to se pretvorilo u jedan od trenutaka čiste muzičke magije, posebno tokom snimanja naslovne numere, kada je horu i pjevačica trebalo pola sata pauze da dođu sebi. Zbog svog sadržaja i lokacije snimanja album je u neku ruku definitivno religiozno iskustvo, ali nije bilo propovjedničko i pretencioznog karaktera, a izvršni producent Džeri Veksler bio je deklarisani ateista. Ipak, on je tvrdio da je ovaj album Sikstinska kapela gospel muzike.

- Ploča “Amazin Grace” odnosi se prema religioznoj muzici na isti način na koji se Mikelanđelova Sikstinska kapela odnosi prema religioznoj umjetnosti. U smislu obima i dubine malo šta drugo može da se poredi sa njegovom veličinom - govorio je Vreksler.

Album je najprodavaniji LP u katalogu slavne pjevačice, a ovjenčan je i nagradom “Gremi” za najbolje izvođenje soul gospela 1973. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana