40 godina Novog talasa: Haustor, Šarlo akrobata i Električni orgazam u vinil izdanju

G.S.
40 godina Novog talasa: Haustor, Šarlo akrobata i Električni orgazam u vinil izdanju

Hrvatska izdavačka kuća Kroacia Rekords najavila je objavljivanje četiri ekskluzivna vinil izdanja koja su definirala ono što se zove jugoslovenski Novi talas.

Vinilna reizdanja sadržavaće rijetke fotografije, tekstove izravnih aktera novog talasa, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Kroacia Rekordsa te u finalu remasterovane snimke s originalnih magnetofonskih traka.

Izdanje će takođe sadržavati kodove za preuzimanje digitalnih verzija pjesama, a omote albuma redizajniraće grafički dizajner Darko Kujundžić.

Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, Paket aranžman na crvenom, Šarlo akrobata na bijelom. Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu.

Ova izdavačka kuća planira izdati vinil izdanja u januaru 2021. godine.

Rađanje Novog talasa u Jugoslaviji bio je reakcija na evropska i svjetska muzička kretanja. Stvaranjem Novog talasa prije svega u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, novi, mladi bendovi dobili su priliku pokazati svoje umijeće te su nerijetko kroz svoje tekstove pokazivali otpor prema tadašnjem sistemu. Kasnije, iz početaka Novog vala razvili su se najpoznatiji bendovi poput Idola, Šarla akrobate, Haustora, Azre , Parafa, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana