Zaplijenjen nalog „Al Kapone” sa Fejsbuka - slijedi suđenje

Agencije
Zaplijenjen nalog „Al Kapone” sa Fejsbuka - slijedi suđenje

ROJTLINGEN - U carstvu Fejsbuka on se zove Al Kapone - a da bi imao odlučujuće dokaze protiv njega, njemački sudija zaplijenio je njegov nalog na toj društvenoj mreži, što je slučaj bez presedana u jednom njemačkom krivičnom procesu.

“Zidojče cajtung” piše o neobičnom sudskom procesu u Rojtlingenu: jedan 20-godišnjak je svom prijatelju dao odlučujući savjet za pljačku. Pri tome je sa tim prijateljem komunicirao putem Fajsbuka, prenose agencije.

- U carstvu Marka Cukerberga taj momak se zove "Al Kapone". Da bi imao odlučujuće dokaze protiv njega, sudija Zirk Haman zaplijenio je njegov nalog na Fejsbuku. Ne zna se hoće li sudija stvarno uspjeti da dođe do traženih podataka. Oni bi mogli da posluže kao dokaz krivice optuženog - stoji u tekstu.

Do sada je bilo istraga u kojima je Fejsbuk imao određenu ulogu, ali podaci kojima su se poslužili istražitelji bili su okačeni tako da su svi mogli da ih vide. Ako korisnici Fejsbuka jedan drugom šalju poruke, one ostaju sakrivene.

- U SAD je već drukčije. Tamo je uobičajeno da istražitelji ili advokati izdejstvuju pristup takvim podacima u socijalnim mrežama - kaže advokat iz Štutgarta Karsten Ulbriht.

Sada to isto želi da izdejstvuje i sudija iz Rojtlingena Zirk Haman.Pri tome on može da pođe od iskustava njemačkog pravosuđa sa internetom. Dešava se, doduše rijetko, da u ovoj zemlji bude zaplijenjen nečiji nalog za elektronsku poštu. Po naređenju suda domaćin servera mora da isporuči elektronsku prepisku osumnjičenog.

Njemački provajderi su vrlo kooperativni – što i moraju da budu. Ali, kada je riječ o nekom provajderu u inostranstvu, tada je njemačkim sudovima mnogo teže. To je shvatio i sudija Haman, čiji zahtjev upućen njemačkom ogranku Fejsbuka u Hamburgu nije uslišen uz objašnjenje da jedino kolege iz Irske imaju pristup podacima osumnjičenog lica. Rečeno mu je da njemački Fejsbuk ne obrađuje podatke na taj način i da sve evropske sudije moraju da se obrate Fejsbuku u Dablinu.

Haman je poslao odgovarajući zahtjev u Irsku, ali to će ga koštati i vremena i novca. Sada je on optuženom saopštio da, ako želi da izbjegne te troškove, sam treba da stavi na raspolaganje istrazi svoj nalog na “Fejsbuku”, a dok to ne učini, nalog će mu biti - zaplijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana