Umro Džej Kohran, majstor hodanja po žici

Tanjug
Umro Džej Kohran, majstor hodanja po žici

Kanadski hodač po žici Džej Kohran, koji je postavio dva svjetska rekorda, umro je od raka pankreasa u 69. godini, navodi se na njegovom vebsajtu.

Kohran je premnuo juče u Nijagara Folsu, u provinciji Ontario, navodi se u nekrologu pod nazivom "Princ vazduha". Ovaj Kanađanin je prvi put postavio svjetški rekord 1972. godine kada je hodao četiri kilometra, napred i nazad, po žici postavljenoj iznad Kanadske nacionalne izložbe u Torontu - najvećeg sajma u Kanadi.

Kohranov najveći uspjeh potiče iz 1995. godine, kada je prepješačio na žici više od 640 metara iznad rijeke Jangce u Kini, pri čemu je žica bila postavljena na 411 metara visine.

Ovaj događaj je pratilo oko 200.000 ljudi i načinio je Kohrana - legendom u Kini. Njegov lik krasi jednu od kineskih poštanskih marki, a po njemu je nazvana i jedna škola.

Rođen je 1944. godine, a u tekstu na sajtu se navodi da se zaljubio u hodanje po žici sa osam godina, i da je pobjegao od kuće sa 14 godina kako bi pokrenuo svoju dugu karijeru.

Ona je, međutim, počela veoma bolno: Kohran je 1965. godine pao sa 27 metara visine u Torontu pošto je žica popustila, i "zaradio" je slomljenu karlicu, prelom obije noge i druge frakture. Rečeno mu je da više nikada neće prohodati. Ali on je prohodao i, štaviše, vratio se hodanju po žici, i već 1970. godine postigao svoj prvi veliki uspjeh, prošetavši se provalijom između dva oblakodera u Torontu - na visini od 40 spratova.

Dvije godine kasnije postavio je svjetski rekord u hodanju po žici iznad Kanadske nacionalne izložbe, takođe u Torontu. Drugi svjetski rekord postavio je 1981. godine, kada je 21 dan proveo na žici u San Huanu u Portoriku. Ni pod stare dane se nije odrekao svoje ljubavi, pa je prošle godine, kada mu je bilo 68, prepješačio Nijagarine vodopade na žici visokoj 228 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana