Uhapšena jer je prihvatila bračnu ponudu dok je bila na dužnosti!

BBC
Uhapšena jer je prihvatila bračnu ponudu dok je bila na dužnosti!

Ono što je trebalo da bude jedno od najsrećnijih iskustava u njenom životu za jednu pripadnicu nigerijske vojske pretvorilo se u noćnu moru jer je uhapšena kada je prihvatila bračnu ponudu dok je bila na dužnosti.

Ovo nije bio jednostavan romantični gest koji je postao viralan na mreži, već video dokaz da je žena vojnik prihvatila da se uda za pripravnika u vladinom centru za obuku mladih, što je očigledno zabranjeno.

Ponuda za brak je napravljena tokom programa obuke u zapadnoj državi Kvara.

Portparol vojske general Klement Nvačukvu rekao je da je vojnik prekršio vojni kodeks ponašanja, kao i politiku društvenih medija.

“Njeno ponašanje je štetilo dobrom redu i disciplini!. Zadatak trenera je bio da obuče članove nacionalnog korpusa za mlade (NISC). i da se ne upuštaju u ljubavne veze ni sa kim od njih.” rekao je general Klement Nvačukvu.

Te dodao:”Ona je prekršila vojni kodeks ponašanja prepuštajući se romansi dok je bila u vojnoj uniformi”

Upuštanje u romansu dok je u uniformi nije nešto što nigerijska vojska odobrava, pa je žena identifikovana kao Sofijat Akinlabi, navodno uhapšena, što je izazvalo ljutite reakcije grupa za ljudska prava i aktivista.

Mnogi su tu odluku opisali kao “mizoginu”, tvrdeći da se muškarci mogu upustiti u slično ponašanje bez ikakvih posljedica.

Uhapšena pripadnica vojske je dobila veliku podršku na internetu, kako u nigerijskoj javnosti, tako i od brojnih poznatih ličnosti, ali ostaje da se vidi da li će vojska odlučiti da popusti pred zahtjevima za njeno oslobađanje. Hiljade Nigerijaca potpisalo je onlajn peticiju za oslobađanje Akinlabijeve, ali ona ostaje iza rešetaka nakon nedjelju dana pritvora.

U peticiji se poziva načelnik Generalštaba, Faruk Jahaja, “da iskoristi vašu dobru uslugu da naredi oslobađanje vojnika Sofijat Akinlabi iz daljeg pritvora.  Njenu odluku da se uda za člana muškog omladinskog korpusa treba poštovati jer oboje imaju pravo na slobodu udruživanja zagarantovanu članom 40. Nigerijskog Ustava.”

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana