U Fotošopu ubacivala sebe na slike sa zvezdama da bi dobila posao

Agencije
U Fotošopu ubacivala sebe na slike sa zvezdama da bi dobila posao

Jedna Amerikanka je zahvaljujući "Fotošopu" stigla među elitu Silicijumske doline, ubedivši IT industriju da je vrhunski investitor montirajući svoj lik u slike sa zvijezdama.

Širli Hornstin, koja sebe opisuje kao „investitorku i preduzimačicu", dospjela je do visokih krugova IT elite u Silicijumskoj dolini tako što je pravila foto-montaže sebe sa poznatim ličnostima i izmišljala poslove koje nikad nije radila. Bila je toliko uspješna u samopromociji i hvalisanju da poznaje Džastina Timberlejka ili Endija Semberga, između ostlaih, da je dospjela na listu Top 40 najuticajnijih žena koje su investirale u tehnologiju u Silicijumskoj dolini, a koju je objavio ugledni „Forbs".  

Prevara je izašla je na vidjelo kada je Širli Hornstin počela da se razmeće kako je radila za Šona Parkera, gurua Silicijumske doline i kreatora „Napstera". Osnivački fond Šona Parkera preduzeo je sudsku akciju protiv ove nazovi investitorke i zahtjeva da joj se zabrani da priča da je radila za njih.  

„Počev najkasnije od jula 2011. godine Hornstin je sprovela niz prevara koje uključuju lažne pismene i usmene prezentacije osmišljene da obmanu potencijalne poslovne partnere i zaposlene kako bi povjerovali da ona ima poslovne kontakte sa Osnovačkim fondom", stoji u tužbi.  

Sajt TechCrunich, koji je prvi objavio priču o prevarama Širli Hornstin, piše da se ona pozivala na prijateljstva sa uglednim osobama i tako došla do visokih funkcionera najuspešnijih IT kompanija. Pošto se njena obećanja nikada nisu ostvarila, konačno je uhvaćena na djelu. Poslije toga se izvinila i obećala da će promeniti ponašanje.

 "Moja kuća od karta se srušila. Kada me je TechCrunich optužio da lažem i zloupotrebljavam Fotošop, bila sam podvrgnuta velikom poniženju i uvredama ljudi koje nikad nisam upoznala. Moj kredibilitet se istopio, izgubila sam posao, prijatelje, život mi se srušio. Bila sam očajna, zbunjena i osramoćena. Duboko u sebi sam znala da će se to desti jer nisam mogla da gradim život zasnovan na lažima, ali nisam mogla da prestanem sa tim, već sam još dublje ulazila u obmane i zloupotrebila povjerenje koje mi je dato", napisala je Širli Hornstin na svom blogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana