Soko ne ide pod nož ni za 5.000 evra

Agencije
Soko ne ide pod nož ni za 5.000 evra

Novi Sad - Radovan Vujičić iz sela Ćovdin u opštini Petrovac na Mlavi, vlasnik jedne od navećih atrakcija 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, trogodišnjeg bika Sokola teškog 1.583 kilograma, kaže da njegovog ljubimca ni po koju cijenu neće dati “pod nož”.

“Dobijao sam od brojnih klaničara za njega odmah 5.000 evra na ruke, ali to je malo i prejeftino da bi moj lepotan otišao pod nož. Sokola ću, međutim, dati za 500 evra jeftinije od te ponuđene cene ukoliko kupac bude neki zavod ili institut koji će koristiti njegovo seme za priplod”, rekao Vujičić agencijama.

Odgovarajući na pitanje zašto mu je bitno da Soko služi za priplod, a ne da završi u nekoj klanici, Vujičić kaže da je to zbog njegove čiste rase.

“To je čistokrvno simentalsko goveče koje sam pre tri godine kupio u Austriji. Njegovo seme je dragoceno zbog prenošenja izuzetnih genetskih osobina i zato bi bila prava šteta da ode pod nož pre nego što te odlike prenese na potomstvo. Brzo napreduje, snažan je, a narav mu je dobroćudna”, kaže Vujičić.

On je naveo da je Soko napredovao izuzetno brzo, dobijajući godišnje i po 500 kilograma.

“Soko nikada nije probao ništa od veštačke hrane. Tvrdim da, ukoliko ne ode pod nož ili ako ga ne izda srce pre vremena, bik će izrasti u gromadu kakva nikad do sad nije hodila zemljom Srbijom”, rekao je Vujičić.

Na nacionalnoj izložbi stoke na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je bilo čak 5.000 grla razne stoke.

U Novom Sadu danas je završen 79. Međunarodni poljoprivredni sajam, najveća sajamska smotra te vrste u jugoistočnoj Evropi, gdje je svoje najbolje proizvode i ponudu izložilo 1.500 izlagača iz 78 država iz regiona, Evrope i svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana