„Slijepi putnik“ u koferu proputovao više od 8.000 kilometara

GS
„Slijepi putnik“ u koferu proputovao više od 8.000 kilometara

Sićušni gekon, veličine novčića, pronađen je četiri dana pošto se par vratio u Vejkfild iz Zanzibara, prešavši više od 8.000 kilometara.

Životinju su primijetili pošto su se raspakovali, a potom su pozvali Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama - humanitarnu organizaciju (RSPCA). O gekonu sada vode računa u specijalističkom centru za spasavanje u Osetu.

- Veliko je iznenađenje da je uopšte preživjeo tako dugo putovanje u koferu, plus je ostao zatvoren još četiri dana prije nego što su ga uočili - izjavio je Dejvid Holgejt, službenik za spasavanje životinja poslat da pokupi malog guštera.

Iz organizacije RSPCA kažu da slijepi putnici poput ovog gekona vjerovatno ne mogu da prežive vanjske temperature Ujedinjenog Kraljevstva, te bi trebalo da se premjeste kod specijalizovanih čuvara, u zoološkim vrtovima ili u parkovima namijenjenim divljim životinjama gdje mogu da dobiju adekvatnu njegu.

Portparol spasilačke organizacije Reptila Egzotik, gdje se trenutno i nalazi gušter kaže da se „slučajno uvezeni gekoni često nalaze među reptilima koji se spašavaju širom zemlje.”

- U ovom trenutku imamo njih nekoliko sa raznih kontinenata. Kada se ovaj nastani, biće spreman za novi smeštaj kada prođe period karantina - dodaje.

RSPCA je savjetovala turiste da temeljno provjere prtljag prije polaska „u slučaju da i oni pokupe iznenađujuće slijepog putnika”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana