Pronađena najstarija boca sa porukom

Agencije
Pronađena najstarija boca sa porukom

Edinburg - Škotski kapetan Endrju Liper pronašao je bocu sa porukom 98 godina nakon što je ona bačena u more, što je novi svjetski rekord.

Prethodno je najstarija boca sa porukom putovala morima oko 92 godine.

Liper je pronašao bocu upravljajući istim ribarskim brodom tokom čije je plovidbe pronađena prethodna rekorderka.

“To je nevjerovatna slučajnost. Dok smo izvlačili mreže, uočio sam grlić boce i brzo sam je zgrabio da ne bi ponovo pala u more”, rekao je Liper, a prenosi Bi-Bi-Si. Otkriće su potvrdili zvaničnici Ginisove knjige rekorda.

Bocu u kojoj se nalazila razglednica sa obavještenjem o nagradi od šest penija za njenog pronalazača bacio je u more u junu 1914. godine kapetan C.H. Braun iz škole za navigaciju u Glazgovu.

Tada je u more bačeno 1.890 boca u okviru naučnog istraživanja o izradi mape morskih struja oko Škotske. Tokom godina pronađeno je samo 315 boca.

Riper kaže da je njegov prijatelj Mark Anderson postavio prethodni rekord 2006. godine, dok je upravljao istim ribarskim brodom, i da je sada nezadovoljan jer je njegov rekord oboren.

“Neprestano je pričao o tome, a sadam sam ja taj koji je neizmjerno ponosan zato što sam pronašao bocu sa porukom i postavio novi svjetski rekord”, rekao je Riper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana