Promijenio pol da bi otišao ranije u penziju

GS
Foto: GS

Zahvaljujći novom zakonu, jedan muškarac se odlučio zvanično da promijeni pol kako bi mogao da se penzionše i prima penziju godinu dana ranije.

U Švajcarskoj je 1. januara 2022. godine stupio na snagu novi zakon, koji dozvoljava svakom stanovniku Švajcarske sa “intimnim uvjerenjem“ da ne pripada polu za koji je upisan u matičnoj evidenciji da promijeni i svoj pol kao i svoje ime, za samo 75 švajcarskih franaka .

Tehnički, trebalo bi da postoje propisi koji sprečavaju pojedince da iskoriste nova pravila u zle svrhe, ali u stvarnosti, državni službenici “nemaju obavezu da provjeravaju intimno uvjerenje dotičnih osoba“ i obično pretpostavljaju da djeluju  dobrom voljom.

Prema pisanju švajcarskog lista Luzerner Zeitung,  trebalo je samo četiri dana da neko iskoristi novi zakon za finansijsku korist. U Švajcarskoj žene mogu po zakonu da odu u penziju sa 64 godine, godinu dana ranije od muškaraca. Tako je jedan stariji muškarac  shvatio mogućnost da se penzionše i dobije penziju ranije, pa je odlučio da ide na takvu opciju.

Neimenovani muškarac se navodno hvalio svojim postignućem, priznajući da je to motivisano isključivo finansijskim razlozima, a ne zato što se zapravo predstavio kao žena.

Nakon što su vijesti o ovom podvigu postale viralne na internetu, ljudi su počeli da identifikuju druge nedostatke zakona, uključujući mogućnost da mladići zaobiđu obaveznu vojnu službu zakonskom promjenom pola. U suštini, oni mogu da promijene svoj pol na papiru sa 17 godina, a zatim, ranije u životu, samo da se vrate da su zvanično mškarci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana