Pripreme za prijemni u Kini

Agencije
Pripreme za prijemni u Kini

Poznato je da zbog ogromne konkurencije, istočnoazijski studenti uče danonoćno ne bi li upali na željene fakultete, no nitko ne zna do kojih ekstrema idu sedmicama prije prijemnih ispita.

U Kini, upis na fakultete srednjoškolcima zavisi isključivo o uspjehu na prijemnom ispitu, pa ga zato i doživljavaju kao prekretnicu svojih života. U nedostatku vremena, uče i noću i to u organizovanim grupama koje vodi jedan ili dva profesora.

Nakon što je jedna kineska srednjoškolka stavila neobične slike svojih kolega na društvenu stranicu Weibo (nalik Facebooku), fotke su postale viralne.

Na slikama se dobro može vidjeti učiona puna srednjoškolaca kako sjede za stolovima koji su zatrpani hrpama knjiga, a iznad njih, postavljeni su redovi infuzije preko kojih primaju aminokiseline.

U Kini takav prizor nije rijedak, pa se sunarodnjaci nisu nimalo čudili. Jedino što ih je zabrinulo, sudeći po komentarima ispod obavljenih fotki, je to što su 'današnji' srednjoškolci fizički slabiji jer se pod silnim pritiskom čak i ruše u nesvijest.

Profesor koji je na slikama rekao je kako su učenici oslabili zbog nagle promjene vremena, te se nisu osjećali dobro za vrijeme učenja, zbog čega su često odlazili u školsku ambulantu na infuziju. U želji da im uštedi na vremenu, zaposleni u  školi su im je osigurali direktnu infuziju u samoj učionici.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana