Priča o početku života: Porođaj preko Fejsbuka

index.hr
Priča o početku života: Porođaj preko Fejsbuka

Čim su započeli trudovi Rut Jorio je odlučila da svoje misli, osjećanja i fotografije podeli sa cijelim svijetom objavljujući ih na Fejsbuku i Tviteru. Inače, Rut Jorio je književnica iz Los Anđelesa i piše blog za "Hafington post".

Njena namjera bila je da pokaže "jedinstveno iskustvo", bilo ono prijatno za gledanje ili ne, ali najvažnije je bilo biti iskren. "Konačan rezultat je bila sirova, intimna, zadivljujuća priča o početku života", rekla je Rut.

"Trudovi su počeli oko 20:15. Trajali su 30 sekundi, svaka dva i po minuta. Očistila sam kuću i sada ću se okupati. Tvitovaću o svemu @fowlerruth  i pokušaću da stavim link na Tviter i Fejsbuk", napisala je Rut na početku priče.

"Pomaže kad se krećem. Ne mogu da zamislim da sam prikovana u krevetu na aparatima. To bi bilo dosadno. Tvitovanje pomaže jer odvlači pažnju", dodala je.

Rut je tokom porođaja opisivala bol, uzbuđenje, nemogućnost spavanja i hvalila svoju babicu. Postavljala je fotografije dok vježba na lopti za pilates, kupa se u kadi, spava, a potom i kako se grči na krevetu. Fotografije je objavljivao i njen suprug Džered.

Jorio je rodila sina Nija kod kuće. Ubrzo nakon toga je prebačena u bolnicu zbog posteljice koja se nije odvojila. Tamo je dobila i tablete protiv bolova i dozu krvi, a budući da je imala temperaturu, dali su joj antibiotike i ostavili je na posmatranju dva dana.

Tada je postavljala fotografije iz bolnice na kojima se vide ona i beba.

Porođaj je trajao 12 sati. "Nijo je bio okrenut guzom. Poludila sam od bola kada je izlazilo rame. Sutra se sa bebom vraćam kući. Ovo je bilo ludo iskustvo", napisala je.

Nakon povratka kući pisala je o tome koliko je oduševljena bebom i kako joj nije jasno da su ona i suprug uspjeli da napraviti ovako lijepo biće.

"Okružen je ljubavlju, ali osjećam tugu što ga dovodim u ovaj svijet. Jedino što možemo je da mu pružimo ljubav i okružimo ga dobrim ljudima i jakom zajednicom koja će mu dati snagu, saosjećanje i humanost koji nedostaje u modernom zapadnom svijetu. To bi trebalo da bude lako?!", napisala je Rut Jorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana