Pokušao da u plutajućem balonu dođe do Bermuda

Huffington Post
Pokušao da u plutajućem balonu dođe do Bermuda

Mirovni aktivista i atletičar na duge staze koji je pokušao da dođe do Bermuda u ručno napravljenom "plutajućem balonu" spasen je u subotu, nakon što ga obuzela mučnina.

Obalska straža bezbjedno je "pokupila" Rezu Balučija i njegov balon.

Ovaj azilant iz Irana planirao je da pređe 1.660 kilometara dug put u balonu koji je sam dizajnirao, kako bi prikupio novac za nezbrinutu djecu.

Baluči je prije nekoliko mjeseci takođe dospio u medije nastojanjima da obori rekord u trčanju na duge staze. On je pretrčao dužinu koja odgovara ukupnoj dužini granica SAD, a bio čak i na sedmogodišnjem obilasku svijeta biciklom.

Njegova misija je da promoviše mir i jedinstvo u svijetu.

Balučiju je ponuđen azil u SAD 2003. nakon što je u Iranu uhapšen zbog takozvanih prozapadnjačkih i antiislamskih aktivnosti.

Služio je jednoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog udruživanja sa "kontrarevolucionarima" i čak obješen rukama na drvo zato što je imao kod sebe zabranjeni film.

Baluči je planirao da se balonom, koji funkcioniše kao točak za hrčke, kreće tokom dana, a noću spava u mreži unutar balona. Međutim, dobio je nepodnošljivu morsku bolest i dezorijentisan prebačen u sjedište Obalske straže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana