Pobjeglo najmanje milion bubašvaba

Agencije
Pobjeglo najmanje milion bubašvaba

Peking - Najmanje milion bubašvaba pobjeglo je sa farme u Kini, gdje su uzgajane radi upotrebe u tradicionalnoj medicini.

Kineski dnevnik "Modern ekspres" piše da su bubašvabe pobjegle sa farme u Dafengu u provinciji Đijangsu u obližnje kukuruzno polje nakon što je "nepoznati počinilac" uništio plastenike u kojima su uzgajane.

Vlasti su u spornu oblast poslali pet istražilaca kako bi izradili plan za uništenje insekata.

Vlasnik farme Vang Pengšeng investirao je oko 16.000 dolara u 102 kilograma jaja bubašvaba /Periplaneta americana/ nakon što je šest mjeseci proveo u izradi poslovnog plana.

Smatra se da su bubašvabe štetočine, ali poklonici kineske tradicionalne medicine, u kojoj se podjednako koriste biljke i životinje, uključujući ugrožene vrste, navode da ekstrakti iz ovih insekata pomažu u liječenju oboljenja poput raka, smanjenja upale i poboljšanje imunološkog sistema.

Do oštećenja plastenika, izleglo se više od 1,5 miliona bubašvaba, koje su svakodnevno dobijale hranu u koju su spadale voće i keks.

Pengšeng je očekivao da će zaraditi oko 16 dolara po kilogramu prodatih bubašvaba, ali sada je suočen sa velikim gubicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana