Pijani đubretar otpušten, pa vraćen, jer “alkohol može biti dobar za produktivnost”

Agencije
Pijani đubretar otpušten, pa vraćen, jer “alkohol može biti dobar za produktivnost”

Porto - Apelacioni sud u portugalskom gradu Portu, poznatom po vinu, dosudio je da je da je radnik gradske čistoće nepravedno dobio otkaz zato što mu je u krvi pronađeno 2,3 grama alkohola po litru krvi, što bi moglo biti jednako boci vina u zavisnosti od starosnog doba, fizičke građe i toga da li je osoba uz vino uzimala i hranu, prenose agencije.

U presudi se kaže da zaposleni nije prekršio nijedno pravilo o konzumiranju alkohola jer u pravilniku firme jednostavno ne postoji pravilo koje se odnosi na takav slučaj.

Takođe, rezultati analize krvi smatraju se privatnom stvari radnika i ne mogu se koristiti kao dokaz.

I, na kraju se čak kaže da konzumiranje alkohola čak može biti i dobro za posao.

- Treba reći da uz pomoć alkohola radnik može zaboraviti na životne probleme i više se posvetiti sakupljanju smeća... A javnost može čak pomisliti da je veseo radnik i produktivniji - navodi se u sudskoj odluci postavljenoj i na sajt suda.

Pomenuti radnik i vozač kamiona, kod koga je pronađeno 1,79 grama po litru krvi, odvezeni su u bolnicu poslije sudara koji su napravili u februaru, kada je i vozač dobio otkaz.

Sud je rekao da vozač svakako ne smije da pije, “ali ne postoji nijedan poseban razlog zašto posao đubretara ne bi mogao da se radi misleći na nešto drugo, bilo da izgleda srećno ili natmureno, bilo da je trijezan ili pripit".

Vraćen mu i posao i zaostale plate

Sud je naredio da se radnik vrati na posao i da mu se isplati 14 zadnjih plata.

Takođe je preporučio preduzeću da i za ostale radnike uvede pravilo o dozvoljenom konzumiranju alkohola od 0,5 g/l koje važi za vozače. 

Nulta tolerancija, kaže sud, mogla bi dovesti do toga da radnici počnu da napuštaju posao, u zemlji koja se suočava sa rekordnom stopom nezaposlenosti od 17 odsto zbog mjera štednje kojima se smanjuju troškovi u budžetu. 

- Budimo iskreni, njihov posao nije baš prijatan - navodi se u sudskoj odluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana