Ovo je grad sa najvećim brojem kafića na svijetu

GS
Ovo je grad sa najvećim brojem kafića na svijetu

ŠANGAJ - Prije dvije godine Šangaj je dospio na prvo mjesto liste gradova s najvećim brojem kafića pretekavši Tokio i London, a priča kako se kultura kafića razvijala u ovom gradu je posebno zanimljiva te ga nazivaju i mjestom koje je u ljubavnoj vezi s kafom.

Nezabiljezno je šetati ulicama Šangaja i njegovom kulturom kafića, piše BBC. Postoje neke oblasti u kojima nećete moći skrenuti, a da ne prođete pored još jednog novog malog kafića. Kineska finansijska prijestonica sada ima toliko kafića da vlada tvrdi da ima najviše od svih gradova na svijetu.

Ova kultura se u gradu razvijala godinama, ali podizanje restrikcija nakon kovida zaista joj je dalo podsticaj, jer lokalno stanovništvo prihvata život na otvorenom, tražeći mjesta za susrete sa svojim prijateljima i porodicom. Međutim, sa toliko novih objekata, konkurencija za kupce je postala žestoka.

Većina vlasnika koji su govorili za BBC smatraju da sva ova preduzeća ne mogu opstati.

Zvaničnici Šangaja kažu da u gradu ima „više od 8.000 kafića“. A izvještaj Šangajskog međunarodnog festivala kulture kafe zabilježio je 9.553 kafića na kraju 2023. godine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana