Muzej fekalija na Tasmaniji vrijedan 100 miliona dolara

Agencije
Muzej fekalija na Tasmaniji vrijedan 100 miliona dolara

Sidnej - Izmet je za većinu ljudi nešto odbojno, ali za one koji vole da pomjeraju granice, novi, kontroverzni muzej u Australiji predstavlja pravi doživljaj.

Nazvan ''''subverzivni Dizniled za odrasle'''', Muzej stare i nove umjetnosti (MONA) nalazi se u Tasmaniji i sadrži oko 400 eksponata, od egipatskih mumija do radova mladih britanskih umjetnika poput Krisa Ofilija i Dženi Savil.

Eksponat koji pobuđuje najviše interosavanja, ali i gađenja, jeste ''''Profesionalna kloaka'''', belgijskog umjetnika Vima Delvoa, koja oponaša ljudski probavni sistem.

Instalacija se sastoji od niza staklenih posuda koje radnici muzeja pune dva puta dnevno. Hrana se probavlja ''''prirodnim'''' putem, kao i u ljudskom tijelu, a mašina svakog dana tačno u 14.00 sati ispušta izmet.

Smrad bude toliko jak da mnogi posjetioci prosto pobjegnu iz muzeja.

Kloaka, jedna od najomraženijih, ali i najposjećenijih instalacija u muzeju, dio je serije od najmanje pet sličnih mašina koje je Delvoa napravio.

Muzej MONA, koji sadrži jednu od najvećih umjetničkih kolekcija u svijetu, procjenjenu na oko 100 miliona australijskih dolara, otvorio je početkom 2011. profesionalni kockar, ekcentrik i filantrop Dejvid Volš čiji je životni moto “šokiraj, uvrijedi, informiši i zabavi”.

Muzej je samo prošle godine posjetilo blizu 400.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana