Leteće špageti čudovište: Venčanje u znaku rezanaca VIDEO

Agencije
Leteće špageti čudovište: Venčanje u znaku rezanaca VIDEO

Na Novom Zelandu je danas održano prvo vjenčanje ljubitelja rezanaca - "pastafarijanaca", s burmama napravljenim od rezanaca, a kada je došao trenutak da se poljube na ceremoniji održanoj na "piratskom brodu", mlada i mladoženja su dotakli jedno drugome usta jedući svako svoj kraj rezanca.

Ceremoniju pastafarijanskog vjenčanja obavila je crkva Leteće špageti čudovište - internet fenomen i pokret koji predstavlja parodiju kreacionizma i organizovane religije.


Grupa je nastala 2005. godine u SAD kao protest protiv uvođenja kreacionizma u državno školstvo, a dobila je legitimitet na Novom Zelandu, gdje su vlasti nedavno donijele odluku da taj pokret može da obavlja vjenčanja.

Današnja ceremonija bila je u znaku zabave. Gosti su došli obučeni kao pirati, mladoženja Tobi Rikets obećao je da će uvijek dodavati so u vodu za pastu prije nego što proključa, a mlada, Mariana Fen stavila je cjediljku na svoju glavu.

Pastafarijanci tvrde da je uzrok globalnog zagrijevanja nestajanje pirata sa pučine, kao i da u raju postoji vulkan iz kojeg izlazi pivo.

"Leteće špageti čudovište su stvorili svijet. Mi to znamo", rekla je Karen Martin, koja je obavila ceremoniju pastafarijanskog vjenčanja.

"Mi nismo tada bili prisutni i nismo to vidjeli (stvarenje svijeta), ali nijedna druga religija nije prisustvovala tome, i naše božanstvo je moguće kao i bilo koje drugo", dodala je ona.

Crkva Leteće špageti čudovište se širom svijeta bori da bude zakonski priznata, s različitim uspjehom.

Osnivač crkve Bobi Henderson naveo je ranije da smatra da je čudno što su su vjenčanja i dalje rastrzana između religije i vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana