Lažni astronaut prevario Japanku za hiljade evra, tvrdio da mu novac treba za gorivo da se vrati na Zemlju

GS
Lažni astronaut prevario Japanku za hiljade evra, tvrdio da mu novac treba za gorivo da se vrati na Zemlju

TOKIO -U Japanu posljednjih godina raste broj žrtava prevara posredstvom interneta u kojima strani i domaći državljani, koristeći lažni identitet nude ljubav i brak, te od svojih žrtava pod raznim izgovorima traže uplate u novcu ili virtuelnim valutama.

U jednom od posljednjih slučajeva prevarant se izdavao za astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici i uspješno uzeo novac svojoj žrtvi pod izgovorom da mu treba gorivo da sleti na Zemlju i da mora da plati naknadu koju navodno mora da uplati japanskim vlastima kako bi mogao da sleti u Japan.

 „Ruski državljanin“, koristeći društvenu mrežu „Instagram“, u pet navrata, je uzeo 4,4 miliona jena (oko 31 i po hiljadu evra) od  žene u šezdesetim godinama nastanjene u prefekturi Šiga u središnjem dijelu najvećeg japanskog ostrva Honšu.

Nije poznato da li je prevarena strana ikada putem interneta provjerila sastav posade Međunarodne svemirske stanice i način na koji se ona finansira i funkcioniše, odnosno, da li joj je zlonamjerni udvarač slao svoju pravu sliku ili se izdavao za nekog ruskog astronauta.

Izvjesno je, međutim, da je gospođi nakon pet uplata koje je izvršila tokom avgusta i septembra konačno sve postalo sumnjivo, zbog čega je otišla u lokalnu policijsku stanicu koja je konstatovala da je riječ o „lažnoj međunarodnoj romansi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana