Kineski milioneri imaju novi „fetiš

CNN
Kineski milioneri imaju novi „fetiš

Dvadesetdvogodišnja Jang Donglan nekada je zarađivala za život prodajući kozmetiku, ali je prije godinu dana svoju četkicu za šminku zamjenila za nunčake i iscrpljujuć trening program kako bi postala obezbjeđenje kineskim milionerima.

„Sada mogu da izađem sa šefom i vidim mnoštvo stvari. To je zaista nevjerovatna promjena", izjavila je ona za CNN.

Jangova je završila kurs u Tiawiao internacionalnoj akademiji za bezbjednost, trening kampu u Pekingu osnovanom 2008. godine sa ciljem da obezbjeđuje tjelohranitelje sposobne da budu na raspolaganju kineskoj eliti koja je posljednjih godina u porastu.

Ona je morala da puzi kroz blato po ledenim temperaturama, da nauči da koristi oružje i ostane budna 24 časa tokom ovog, kako ga ona naziva, đavolskog treninga.

„Prije ovoga nisam mnogo vježbala i kada je trening počeo imala sam problema sa disanjem prilikom trčanja ali vremenom sam stekla potrebnu kondiciju".

Tržište u cvatu

Čen Jongking, osnivač akademije i bivši tjelohranitelj, izjavio je da je primjetio prazan prostor i odlučio da se upusti u ovo tržište koje je bilo u velikom procvatu.

U 2013. godini Kina je imala 317 milijardera i nalazila se odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, sudeći po izvještaju koji je objavio Hurun Riport – u pitanju je kineska verzija magazina Forbs.

„Ne samo da tjelohraniteljima pružamo fizički trening, oni takođe uče i mnoge druge stvari poput degustacije vina kako bi efikasno mogli da komuniciraju sa svojim šefovima. Oni nisu samo obezbjeđenje već i lični asistent klijenta", tvrdi Čen.

On takođe dodaje da je broj ženskih tjelohranitelja u porastu, dodajući da su žene u prednosti posebno uslijed porasta ženskih milionera i milijardera.

„Ženski tjelohranitelji više odgovaraju ženskim klijentima ili članovima porodice imućnih muškaraca".

Jang tvrdi da poslodavci više vole ženske tjelohranitelje zato što nisu upadljivi.

„Lakše nam je da se sakrijemo pošto ljudi ne shvataju da smo tjelohranitelji. Neki muškarci su zaista visoki i odmah možete vrlo lako da ih prepoznate kao obezbjeđenje, a žene su takođe bolje u brizi o ljudima", dodaje ona.

Jangova tokom razgovora nije željela da otkrije identitet njenog trenutnog klijenta pošto je „lojalnost sve" u njenom poslu.

Trening, koji traje tri nedjelje, košta 2.100 dolara i definitivno nije za one slabog stomaka i Čeng tvrdi da kurs češće napuštaju muškarci nego žene.

„Moja dužnost je da štitim i brzo reagujem. Mislim da bi ostala uz ovaj posao bez obzira na sve. U pitanju je zanimljivo putovanje", zaključuje Jangova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana