Kineski đaci prolaze kroz pakao zbog mature

Agencije
Kineski đaci prolaze kroz pakao zbog mature

Peking - Ako mislite da je vaše dijete preopterećeno učenjem, da ima po nekoliko knjiga za jedan predmet i da je svakom nastavniku njegov predmet najbitniji ili iznad ostalih, onda pročitajte šta se sve dešava u Kini, prenose agencije.

Mediji u svijetu objavili su šokantne fotografije učenika jedne srednje škole u kineskom gradu Ksjongangu u provinciji Hubei, kako sjede u klupama u učionicama zadubljeni u knjige, pripremajući se za maturu a iznad njih vise bočice sa infuzijom sa aminokiselinama!?

Do mature, odnosno najstresnijeg ispita za to doba, ostalo je još 30-ak dana, a kako bi uspjeli da se potpuno spreme, učenici su sami tražili da rade gotovo danonoćno, uz dodatnu energiju koja im visi nad glavama.

Oni dolaze u škole u sedam ujutru, a odlaze kućama tek oko 23.00 časa!?

Fotografije je u etar poslala osoba koja se predstavila kao učenik trećeg razreda te srednje škole, a škola je u međuvremenu potvrdila autentičnost fotografija.

Predstavnici škole su objasnili da je je učenicima ponuđena infuzija kako bi se uoči sudbonosnog ispita poboljšalo njihovo fizičko stanje i razina energije i energetski nivo.

- Da bi imali više vremena za učenje, odlučili su da im pružimo mogućnost da infuziju primaju u učionici umjesto da gube vrijeme na odlazak u školsku ambulantu - kažu u školi.

Taj ispit traje dva dana i poznat je po vrlo teškim pitanjima kroz koje se provjerava cjelokupno znanje koje su stekli još od obdaništa!

Prema tvrdnjama predstavnika škole, metoda introvenoznog davanja aminokiselina poslednjih godina je postala vrlo popularna.

U školi ne namjeravaju da prestanu sa ovom praksom ako učenici nastave da traže takvu pomoć.

Da sve bude još čudnije, ovaj način učenja podržava i država, koja daje boce infuzije.

Svakog juna oko devet miliona mladih Kineza, polaznika trećeg razreda srednje škole očekuje “gaokao” - najveći ispit te vrste u svijetu koji im određuje budućnost.

Da li će uspjeti da se upišu na fakultet, koji fakultet...

Stres koji učenici doživljavaju u tom periodu je enorman i statistika pokazuje da baš u to vrijeme raste broj samoubistava među ljudima te dobe, dakle polagačima “gaokaa”.

Ne prolaze samo učenici kroz poseban režim života u vreme pripremanja ispita.

Takstistima se, recimo, daju uputustva da ne trube kada prolaze pored škola, a radnicima na gradilištima da smanje radove kako učenicima ne bi smetala buka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana