Kikinda: Kazna za uznemiravanje sova 250.000 dinara

Agencije
Kikinda: Kazna za uznemiravanje sova 250.000 dinara

Kikinda - Centar Kikinde je najveće zimovalište sova na svijetu, a prema najnovijoj odluci Skupštine opštine zaprijećene su i kazne za njihovo uznemiravanje, prenose agencije.

Niko ne smije da siječe i orezuje stabla u centru, na kojima se sove gnijezde od septembra do aprila, a pozornice za manifestacije i svijetleće reklame moraju biti udaljene najmanje dvadeset metara od drveća na kojima su gnijezda.

Za kršenje ovih pravila predviđene su kazne za fizička i pravna lica od 2.500 do 250.000 dinara. Biolozi Centra za zaštitu sova Srbije tvrde da u Vojvodini postoji oko 450 mjesta okupljanja sova, u kojima zimuje oko 30.000 primjeraka, ali ih je na jednom mjestu najviše u Kikindi. Prije tri godine bilo ih je čak 740, što u svijetu nigdje nije zabeleženo.

Inspektori za zaštitu životne sredine svakodnevno obilaze centar grada i kontrolišu kako se fizička lica, pravna lica i preduzetnici ponašaju prema zaštićenim pticama.

- Do sada nije napisana nijedna prijava za uznemiravanje sova jer su one u našem gradu dobrodošle i građani Kikinde imaju prijateljski odnos prema njima. Uostalom, da nije tako, ne bi se one ni nastanile u krošnjama drveća u najužem centru grada - objašnjava Ljiljana Milekić iz Odjeljenja za zaštitu životne sredine opštine Kikinda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana