Kako je autobus sa redovne linije iz Britanije za Indiju uslikan iznad Kotora

GS
Kako je autobus sa redovne linije iz Britanije za Indiju uslikan iznad Kotora

Na Fejsbuk profilu Baneta Gajića objavljen je zanimljiv tekst, ilustrovan fotografijom britanskog autobusa iznad Kotora iz kraja šezdesetih godina prošlog vijeka.

Kako je navedeno, ovaj lijep prizor sadrži u sebi jednu od najčudnijih avantura u 20. vijeku koja se odvijala na našem prostoru.

-  Riječ je o autobusu koji je vozio na REDOVNOJ liniji London-Indija (i natrag), na putovanju koje je trajalo skoro 40 dana, i prevaljivalo više od 20.000 kilometara! Ovi autobusi su preko 20 godina vozili na toj ruti, do indijskih gradova Kalkuta i Bombaj, a prevoznici su bile britanske kompanije. Putnici su bili svih mogućih profila, od avanturista, hipika, hodočasnika do poslovnih ljudi. Na tom putu ovi autobusi su imali redovnu stanicu na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu (danas Trg Nikole Pašića) odakle su išli dalje kroz Tursku, Iran, Avganistan i Pakistan do odredišta u Indiji – navedeno je u objavi.

Ova fascinatna putovanja su prekinuta izbijanjem revolucije u Iranu i rata u Avganistanu, ali i, najviše, zbog sve dostupnijeg avionskog prevoza.

Poneki autobus bi, baš kao ovaj sa slike, ponekad i malo skrenuo sa glavne rute pa bi zašao u egzotične krajeve Balkana, kada su putnici bili samo avanturisti željni novih iskustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana