Japan: Gradska vlast šokirala savjetima za trudnice

GS
Japan: Gradska vlast šokirala savjetima za trudnice

TOKIO - U gradu Onomiči u japanskoj prefekturi Hirošima mediji su ove nedjelje skrenuli pažnju na letke za trudnice koji su distribuirani lokalnim stanovnicima i koji su izazvali bijes javnosti, a u kojima se one pozivaju da se zahvaljuju muževima i novopečenim očevima za obavljanje osnovnih zadataka kao što su pranje sudova, mijenjanje pelena i držanje djeteta.

Na jednom od letaka piše da postoje razlike u načinu na koji muškarci i žene osjećaju i misle, da postoji strukturna razlika u mozgu muškaraca i žena, kao i da je poznato da muškarci rade na osnovu teorija, a žene na osnovu emocija, prenosi CNN (Si-En-En).

- Važno je da razumijemo međusobne razlike i dobro podijelimo uloge -piše na letku i dodaje se da muževi i novopečeni očevi vole da im se zahvaljuje za obavljanje osnovnih zadataka kao što su pranje sudova, mijenjanje pelena i držanje djeteta.

Takođe piše da žene mogu da iritiraju svoje muževe ako su “zauzeti brigom o bebi i ne obavljaju kućne poslove”, a ženama se savjetuje da se “ne frustriraju bez razloga”.

Zaključeno je da postoje mnoge stvari koje novopečene majke mogu da učine da udovolje svojim muževima, uključujući masažu, pripremanje ručka svaki dan, brigu o deci i kućne poslove, da ih pozdrave sa “dobrodošli kući” i da uvijek imaju osmijeh na licu.

Sadržaj letaka zasnovan je na javnoj anketi sprovedenoj 2017. godine, a zbog bijesa javnosti gradske vlasti su obustavile njihovu distribuciju.

Na letke su pažnju skrenuli lokalni mediji, kao i društvene mreže na kojima su se pojavile ogorčene reakcije.

- Dovoljno je loše što lokalne vlasti prenose ideju da je briga o deci posao majke - napisala je jedna osoba na Tviteru, navodeći da bi željela da lokalne vlasti podignu svijest da su očevi takođe glavni akteri u brizi o djeci.

Gradonačelnik Jukihiro Hiratani objavio je u utorak izvinjenje na sajtu lokalne vlade, rekavši da leci “nisu u skladu sa osjećanjima trudnica, porodilja i drugih koji su uključeni u odgajanje djece i da su izazvali neprijatna osećanja kod mnogih ljudi”.

Hiratani je rekao da je gradska vlada prestala da distribuira letke jer “sadrže izraze koji promovišu stavove i prakse stereotipnih rodnih uloga”.  CNN navodi da je rodna ravnopravnost u Japanu “jedna od najnižih na svijetu”, da žene zauzimaju samo 10 odsto mjesta u parlamentu, da samo njih 12,9 odsto radi na višim ili rukovodećim pozicijama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana