I mužjaci muva traže utjehu u piću

Agencije
I mužjaci muva traže utjehu u piću

NjUJORK - Kada im supruga ili djevojka uskrati seks, muškarci obično popiju nekoliko pića da bi sebi podigli moral, baš kao i mužjaci muva, tvrde američki naučnici, prenose agencije.

Jedno istraživanje pokušalo je da otkrije razloge ovakvog ponašanja pripadnika obe vrste.

U studiji, objavljenoj u časopisu “Sajens”, naučnici predlažu biologično objašnjenje zašto odgovor „Ne večeras, dušo” ima za posljedicu „Daj još jedno piće”.

Jednog po jednog, istraživači su stavljali muvlje „Kazanove” u posudu sa ženkom koja se upravo parila, tako da u tom trenutku nije bila ama baš nimalo zaiteresovana za seks.

Ona bi bježala od nasrtljivog mužjaka, čak bi se s njim i fizički obračunavala. Mužjaci su svakodnevno tokom četiri dana izlagani ovoj „torturi”, a na kraju bi odustali od svakog pokušaja da zavedu ženku.

Nakon ovog bolnog iskustva, odbačenim mužjacima je dato da biraju između redovne hrane i hrane umočene u alkohol.

Oni bi se prosto „bacili” na alkohol i očigledno bi se napili. Čim bi, međutim, bili dovedeni u kontakt sa ženkama spremnim na seks, njihova želja za alkoholom bi vidno opala.

Istraživači su potom proučavali supstancu u mozgu muva poznatu kao NPF.

Prijatne aktivnosti, kao upražnjavanje seksa, pospješuju aktivnost moždanih valova koji koriste NPF, što stvara ugodan osjećaj. Ukoliko se muvi uskraćuje seks, sistem zapada u krizu, primoravajući muvu da potraži drugu vrstu „podsticajnih” aktivnosti poput ispijanja alkohola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana