Henk Tenk - medvjed provalnik pokupio simpatije ljudi, ali ga juri policija

GS
Foto: Printskrin

Medvjedu teškom oko 230 kilograma nadimak Henk Tenk su dali u Policijskoj upravi Saut Lejk Tahoa zbog njegove ogromne veličine, djelimično postignute provaljivanjem u desetine domova i uživanjem u namirnicama vlasnika kuća.

Kalifornijsko odjeljenje za ribu i divlje životinje razmatra mogućnosti postupanja sa Henkom, medvjedom koga vole mnogi lokalni stanovnici koji vjeruju u važnost koegzistencije sa svim divljim životinjama.

„Mi ga svi ovdje dobro poznajemo. Pokušavamo da ga spasimo, iako predstavlja problem", rekla je stanovnica Din Belardino.

Henk Tenk je provalio u 28 domova a više od 100 poziva zbog njega upućeno je policiji u posljednjih sedam mjeseci. Medvjed je posljednji put viđen kako luta oko kuća u naselju Taho Kejs.

Zvaničnici su rekli su da se ovaj medvjed ne plaši ljudi, i da ima ogroman apetit i da je  konstantno u potrazi za hranom.

Neki mještani vjeruju da medvjed nije samo neustrašiv, već i da je prijateljski nastrojen.

„On nije povrijedio nijednog čovjeka, imao je 28 provala. Veoma je sladak. Više voli picu nego voće", rekla je Belardino.

Zvaničnici su postavili zamku za medvjeda, ali „obožavaoci" medveda su zabrinuti da će životinja biti ubijena.

„Henk je na meti Kalifornijskog odjeljenja za ribu i divlje životinje. Oštro se protivimo njihovom planu, i grčevito radimo na spasavanju njegovog života posjećujući razna utočišta za divlje životinje, u nadi da ćemo mu pronaći siguran dom", izjavila je En Brajant, direktorka BEAR lige.

Medvjed je sa provalama počeo najprije ulazeći u kuće vlasnika koji su ostavljali vrata i prozore nezaključanim.

Kada je medvjed postao veći i smjeliji, počeo je da razbija prozore, koristeći svoju veličinu i snagu da bi ušao u kuće.

Ipak, državni zvaničnici za divlje životinje još nisu otkrili konačnu odluku o Henkovoj budućnosti.

Belardino je rekla da se većina stanovnika nada da će Henk biti poslat u utočište, i da neće biti uspavan.

Urađen je i Henkov DNK profil

Policijska uprava Lejk Tahoa obučava policajce kako da pravilno uplaše medvjeda i kako da se eventualno od njega odbrane.

„Naši policajci su obučeni da koriste sredstva za odvraćanje kao što su glasne sirene, ispaljivanje lažnih metaka... Želimo da se vrati kući, u šumu", rekli su iz policije.

„Telefoni u BEAR ligi neprekidno zvone zbog poziva bukvalno iz cijelog svijeta. Svi izražavaju užas nad planovima za ubistvo Henka", izjavila je Brajantova i dodala: „Hvala svima što brinete o ovom prijateljski nastrojenom velikom medvjedu".

U najnovijem saopštenju Kalifornijskog odjeljenja za ribu i divlje životinje navodi se da je Henk lako prepoznatljiv zbog njegove izuzetno velike veličine i tamne dlake kao i svijetle njuške. Pored toga, ističu i da je prikupljen DNK medveda kako bi omogućio 100 odsto tačnu identifikaciju, prenosi RTS.

„Oblast jezera Taho ima zdravu i brojnu populaciju medvjeda, eutanazija životinje je uvijek naša posljednja opcija. Trenutno razmatramo gdje će biti transportovan kada bude bio uhvaćen. Moramo imati u vidu njegovo mentalno zdravlje. Odrasli medvjedi mogu biti loši kandidati za smještaj u nekom prihvatilištu, vrtu ili azilu, zbog hroničnog stresa prilagođavanja zatočeništvu nakon što su živjeli samo u divljim uslovima'", navodi se u saopštenju Odjeljenja.

Vlasti su u međuvremenu apelovale na stanovnike da vode računa o skladištenju hrane, ali i o odlaganju smeća, kako bi „obeshrabrili Henka u njegovim namjerama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana