Etiopljanin tvrdi da ima 160 godina

Huffington Post
Etiopljanin tvrdi da ima 160 godina

Svako ko upozna Etiopljanina Dakaboa Ebu na prvi pogled vidi da je zaista veoma star. Međutim, koliko mu je tačno godina, već je diskutabilno.

Eba tvrdi da ima 160 godina, iako to ne može dokazati izvodom iz matične knjige rođenih, piše The Huffington Post.

Naime, taj Etiopljanin je odrastao u društvu koje nema običaj materijalnog, nego usmenog prenošenja informacija, pa i onih o rođenjima, smrti i svemu ostalom, a živih svjedoka iz njegovog vremena - nema.

- Nemam ni jednog živog rođaka - kaže Etiopljanin.

Reporter, koji je s Ebom snimio intervju i objavio ga na YouTubeu, bio je impresioniran stračevim znanjem o istoriji lokalnog kraja, što mu je bio dovoljan dokaz da on zaista ima nevjerovatnih 160 godina. Naročito su ga zainteresovala navodna farmerova sjećanja iz 1895. godine, kad je Italija napala Etiopiju.

- Kad je Italija napala Etiopiju imao sam dvije supruge i sina dovoljno velikog da se brine za stoku - ispričao je Eba.

Ako se potvrdi da je farmer Dakabo Eba iz Etiopije zaista star 160 godina, postaće najstariji čovjek u istoriji i s prve pozicije pomjeriti Francuskinju Žan Kalme.

Misao Okava (114) je aktualni prvak po godinama prema Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda, a Etiopljanin Eba nije jedini koji se bori za prvo mjesto u toj kategoriji. Naime, nedavno je i Bolivijac Karmelo Flores Laura javno izjavio da ima 123 godine, tvrdeći da je rođen 16. jula 1890. godine i da za to postoje dokazi.

Međutim, za sad se s dokazima nije javio Ginisovim stručnjacima, rekao je njihov predstavnik za odnose s javnoću Džejmi Panas.

U toku je akcija kako bi tim medicinskih stručnjaka utvrdio pravu starost ovog Etiopljanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana