Djevojka tvrdi da može da priča sa slonovima

BBC
Djevojka tvrdi da može da priča sa slonovima

Četrnaestogodišnja Nirmala Topo postala je neka vrsta slavne osobe u državi Orisa u Indiji zbog svoje sposobnosti da komunicira sa slonovima.

Panika je u junu 2013. godine zahvatila industrijski grad Rourkeal jedne noći kada je krdo divljih slonova ušla u naseljeni dio iz obližnjih gustih šuma.

Niramala je, po riječima predstavnika odjeljenja za šumarstvo uspjela da krdo vrati u šumu na olakšanje stanovnika.

Ona je zajedno sa krdom prepješačila kilometre odvodeći ih iz grada.

Državni predstavnici tražili su pomoć od ove djevojčice, koja je porijeklom iz susjedne države Jarkhand, kada nisu uspjeli da isteraju slonove iz grada.

„Kada je krdo ušlo u grad, pokušali smo da im ograničimo kretnju. U pitanju je bilo 11 slonova koje smo uspjeli da navedemo da uđu u lokalni fudbalski stadion, ail nismo znali kako da ih vratimo natrag u šumu. Bio je to težak zadatak", izjavio je PK Dola iz ministarstva za šumarstvo.

U tom trenutku su zvaničnici odlučili da potraže Nirmalinu pomoć.

„Znali smo za plemensku djevojčicu koja je živjela u Jarkhandu i koja je mogla da priča sa slonovima i da ih vrati natrag u šumu. Pozvali smo njenog oca i ona je ubrzo došla", izjavio je Dola i dodao da je Nirmali plaćeno za njene usluge.

Nirmala tvrdi da priča sa krdom na svom lokalnom dijalektu kako bi ih ubijedila da se vrate „tamo gdje pripadaju".

„Prvo se molim i onda pričam sa krdom. Oni razumiju sve što im pričam. Kažem im da to nije njihov dom i da bi trebalo da se vrate tamo odakle su došli", tvrdi ona.

Međutim, postoje oni koji nisu ubijeđeni u njene metode.

Socijalni aktivista Rabi PRadan tvrdi da ne postoje naučni dokazi da slonovi mogu da razumiju govor ljudi. Pradan kaže da djevojka tvrdi da priča sa slonovima na svom plemenskom jeziku, ali da ne postoji osnova da slonovi prate ono šta im ona govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana