Da li je on najbogatija stipsa na svijetu?

Yahoo
Da li je on najbogatija stipsa na svijetu?

Nazvati Dena Nejnana "skromnim" nije dovoljno tačan opis njegove ličnosti. Živi u Njujorku, gradu sa najboljim javnim prevozom na svijetu, ali insistira na šetanju. Kada putuje, za smještaj se snalazi preko "kauč-surfinga", a u kafiće odlazi samo kako bi "uhvatio" besplatan internet – nikad ništa ne naruči.

Međutim, Den Nejnan je milioner.

„Postoje dva načina da postanete milioner. Ili zaradite mnogo novca ili postanete skromna osoba", kaže on. „Ja sam kombinovao ta dva".

Zapravo, ovaj 32-godišnjak uspio je da uštedi nevjerovatnih 1,6 miliona dolara uprkos tome što je napustio posao programera prije pet godina i postao stend-ap komičar.

Kaže da je sve počelo kao hobi, a da sada zarađuje na desetine hiljada dolara po nastupu, a sav novac štedi.

„U mom poslu, nikad ne znate kada će telefon prestati da zvoni. Postoji mnogo zabavljača koji su uspješniji i poznatiji od mene, ali na posljetku osiromaše, jer se razbacuju novcem", kaže on. „Veoma je važno da štedim kako bih imao od čega da živim kad se penzionišem.

Evo kako Nejnan štedi:

Malo izdvaja za putovanja

Čak i na nastupe u drugim gradovima na kojima dobija pozamašne honorare, Nejnan odlazi na najjeftiniji mogući način.

„Autobuska karta do Bostona koštala me je jedan dolar, a na nastupu sam zaradio 10.000 dolara. Posjećujem couchsurfing.com i airbnb.com, kako bih negdje prenoćio po niskim cijenama ili čak besplatno. Umjesto da do aerodroma idem automobilom, odlazim organizovanim prevozom, a karta za deset vožnji koštala me je samo 25 dolara".

Poštuje korijene

„Ja sam polu Indijac polu Japanac. U ovim kulturama skromnost je na cijeni. Indijci su naročito poznati po tome. Pretpostavljam da mi je to u krvi".

Nikad ne kupuje ništa novo

„Zaluđenik za tehnologiju", prema sopstvenom priznanju, kupuje polovne gedžete preko interneta i dobija ih za petinu cijene u radnjama.

Redovno posjećuje biblioteku, kako bi čitao najnovije knjige, pa čak i uzeo CD-ove za učenje stranih jezika.

„Ne kupujem novi namještaj. Mnogi ljudi dijele besplatno ili naplaćuju veoma malo slabo korišten namještaj pred selidbu. Tako sam opremio cijelu spavaću sobu", kaže on.

Ponaša se kao „dečko iz komšiluka"

On ne posjećuje čuvene frizere, niti pazari u buticima svjetskih dizajnera. Šiša se po cijeni od 10 dolara, a na majicu ne daje više od 15.

Nikom ništa ne poklanja

Nejnan ne kupuje poklone članovima porodice i prijateljima. "Naučio sam meni bliske ljude da ništa ne očekuju od mene i što je još važnije, da ni oni meni ništa ne daju. Ništa mi zaista ne treba. Živim vrlo jednostavno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana