Časna sestra nečasnih navika prokockala 835.000 dolara

Zanimljivosti
Foto: Printscreen

LOS ANĐELES - Časna sestra iz Kalifornije osuđena je na zatvorsku kaznu zbog pronevjere blizu milion dolara, prenijeli su američki mediji.

Kako prenose mediji, riječ je o ženi koja je nosila mantiju kaluđerice, ali je tajno vodila život grešnice.

Meri Margaret Krojper (80), kaluđerica u penziji, priznala je da je prekršila zavjet siromaštva zato što je tokom godina ukrala 835.000 dolara iz škole u Kaliforniji, gdje je radila, kako bi ih potrošila na kockanje. Krojperova je osuđena na godinu i jedan dan zatvora zbog prevare i pranja novca.

"Griješila sam, prekršila sam zakon i nemam izgovor", rekla je na izricanju presude u Los Anđelesu.

Za više od decenije Krojperova je pronevjerila sredstva od školarina i donacija katoličkoj školi "Sent Džejms", gdje je bila direktorica.

Kako bi prikrila zločin, naložila je zaposlenima u školi da izmijene i unište finansijske podatke. Časna sestra je svotu, koja je, prema riječima tužilaca, mogla da pokrije školarine za više od deset učenika, potrošila na odlaske u kazino i odmore za sebe i prijatelje. Mahinacije su otkrili revizori i to pošto se kaluđerica penzionisala 2018. godine.

Prilikom izricanja presude, sudija Okružnog suda u SAD Otis D. Rajt II rekao je da mu je bilo teško da odmjeri kaznu, s obzirom na to da su porodice djece koja su pohađala "Sent Džejms" molile da joj bude oprošteno. Sudija je odlučio da Krojperova u zatvoru treba da provede 12 mjeseci i jedan dan, kao i da školi vrati 835.339 dolara.

Časna sestra je na sudu rekla da joj je izuzetno žao i da će ostatak života nastojati da brižljivije slijedi Hristov put. Njeni advokati tvrde da pati od mentalne bolesti koja joj je pomutila rasuđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana