Britni Spirs dovodi somalijske pirate do ludila

Businessinsider
Britni Spirs dovodi somalijske pirate do ludila

Nakon brojnih napada pirata na brodove koji prolaze pored obale Afrike, pojavilo se novo interesovanje za pop kulturu i njeno korišćenje za odbranu od pirata.

Trgovačka mornarica tvrdi da muzički stil Britni Spirs može da ih spasi od somalijskih pirata.

Hitovi „Baby one more time" i „Oops! I Did it again" trenutno predstavljaju najefikasnije oružje u ratu protiv pirata naoružanih kalašnjikovima, piše tabloid Daily Mirror.

„Njene pjesme odabrali su članovi timova za obezbjeđenje koji prate naše tankere zato što misle da će pirati najviše mrziti baš te pjesme", izjavila je Rejčel Ovens, drugi oficir na jednom od tankera koji plove ovim vodama ovom tabloidu.

Ideja timova za obezbjeđivanje tankera jeste da je Britni Spirs sinonim za zapadnu kulturu, a somalijski pirati mrze zapadnu kulturu i to ih onda odvraća od napada. Ali to je samo pola priče.

Dok muzika Britni Spirs možda nervira pirate, Akustički uređaji dugog dometa za odbranu koji puštaju njene pjesme se koriste već neko vrijeme.

Ovi uređaji stvaraju zvučni zid koji može naterati ljude da pokleknu i korišćen je za razbijanje demonstracija i odvraćanje pirata u prošlosti.

Sve što bi ovaj sistem puštao u osnovi bi bilo neslušljivo i nepodošljivo, a Britni Spirs je samo oružje izbora.

Druga stvar koja bi mogla da odvrati pirate jeste činjenica da svaki brod koji posjeduje ovaj sistem najvjerovatnije ima i naoružane ljude na njemu.

„Ovi napadi zvukom toliko su efikasni da obezbjeđenje na brodu nema potrebu da koristi svoje oružje – čim pirati dobiju udar Britni Spirs odlučuju se na bjekstvo", tvrdi Ovenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana