Autobus Margaret Tačer prodat za 20.000 evra

Agencije
Autobus Margaret Tačer prodat za 20.000 evra

London - Autobus otporan na bombe koji je koristila nekadašanja britanska premijerka Margaret Tačer prodat je na aukciji za zavidnih 17.000 funti, prenose agencije.

Kako prenosi AFP, “borbeni” autobus, težak 28 tona, proizveden je 1980-ih za Tačerkinu posjetu Sjevernoj Irskoj koja je tada bila na udaru uličnog nasilja.

U aukcijskoj kući JP Hambert, koja je organizovala licitaciju navode da je Tačerkin specijalni autobus, prvobitno procijenjen na 10.000 funti, kupio anonimni kolekcionar vozila.

- Autobus je izazvao ogromno interesovanje. Prodaja je ispraćena gromoglasnim aplauzom u sali - naveo je predstavnik JP Hambert-a.

Vozilo, koje je proizvedeno po narudžbini tadašnje Vlade Velike Britanije, bilo je opremljeno dodatnim generatorom i uređajem za dotok vazduha, a konstruktori su tvrdili da je otporan ne samo na metke i bombe, već i u slučaju hemijskog, biološkog i nuklearnog napada.

Autobus, koji može da primi 35 putnika, najprije je korišćen za putovanja gvozdene Lejdi i njenih ministara, da bi kasnije bio predat vojsci za prevoz vojnika.

Da nije previše korišćen svjedoči kilometraža - svega 28.000 pređenih kilometara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana