Australija zabranjuje duvanje svjećica

Agencije
Australija zabranjuje duvanje svjećica

Uskoro bi sve dječije torte na svijetu mogle da ostanu bez ili dobiju električne svjećice. Naime, ukoliko ostale zemlje svijeta prihvate australijsku zabranu duvanja svjećica, upravo taj scenario očekuje mališane.

Rođendanske svjećice mogle bi uskoro da budu zabranjene u Australiji zbog predloženih zdravstvenih mjera koje navode da je duvanje svjećica rizik po zdravlje djece zbog mogućeg širenja zaraze.  

Australijska ministarka zdravlja Tanja Pilbersek rekla je da neće postojati “policija za torte” koja će obilaziti dječije žurke, ali da novi zdravstveni vodič predviđa više torti na žurkama, u suštini za svaku osobu po jedna minijaturna “kapkejk” torta. Alternativni pristup su električne svjećice.  

Pilbersek je još dodala da bi vodič za zdrav život djece u stvari trebalo da pruži praktične ideje vrtićima i roditeljima kako bi spriječili epidemiju virusa koji haraju među mališanima.  

- Moramo biti razumni kad se radi o zdravlju djece. Nećemo formirati “policiju za torte” ali dječiji centri moraju da urade šta god mogu da bi smanjili širenje bacila i infekcija u vrtićima i ostalim ustanovama – rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana