Amerikanka po svijetu fotografiše prijatelje sa “Fejsbuka”

Agencije
Amerikanka po svijetu fotografiše prijatelje sa “Fejsbuka”

Vašington - Amerikanka Tanja Holander, profesionalni fotograf, ima tačno 678 prijatelja na “Fejsbuku”, ali dio njih nikada nije vidjela uživo, prenose agencije.

Da bi se upoznala i sa onima sa kojima se dosad samo dopisivala, krenula je na put sa fotoaparatom.

Tokom dvije godine, ona je uspjela da napravi portrete blizu 300 “Fejsbuk” prijatelja, i to u njihovim domovima u Americi i šire.

- Na novogodišnje veče 2010. godine, sjedila sam za kuhinjskim stolom i pisala pismo prijatelju iz Avganistana i “četovala” sa prijateljem iz Džakarte. Prvog dana 2011. počela sam da razmišljam o međuljudskim odnosima i tako se rodila ideja za ovaj projekat - kaže Tanja.

Oslanjajući se na ljubaznost stranaca, ona je posjetila njihove domove i fotografisala ih, a do odredišta je putovala pješke, automobilom i avionom.

Rekla je da je naučila mnogo o drugima, ali i o sebi - na putovanje je krenula kao skeptik, a postala je osoba otvorenog srca koja smatra da je sve moguće.

Na pitanje da li se plašila kako će proteći susreti sa strancima, Tanja Holander odgovara:

- Većinu prijatelja sa “Fejsbuka” koje nisam lično poznavala činili su profesionalni kontakti, tako da to nisu bili baš apsolutni stranci. Nisam bila uplašena jer sam utisak o njima počela da gradim za vrijeme dopisivanja, a nisam primijetila nikakve zabrinjavajuće znake – rekla je ona.

Ona dodaje da su ljudi bili druželjubivi i lijepo raspoloženi, i da niko nije bio neprijatan.

- Mnogi od njih su me pozvali da ostanem na ručku, ili bi mi spakovali hranu za put. Nekoliko “Fejsbuk” prijatelja mi je reklo da ne mogu da me prime u svoju kuću iz privatnih razloga, ali ostali smo u dobrom odnosu - kaže Tanja.

Zahvaljujući ovom projektu, Tanja je doživjela iskustva koja inače ne bi imala prilike da iskusi, pa je tako posjetila utočište za pčele u Sent Luisu i zapadno krilo Bijele kuće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana