Zašto su pedesete nove tridesete?

Agencije
Zašto su pedesete nove tridesete?

Istraživanja pokazuju da starenjem imamo manje šanse za depresiju i optimističniji smo u odnosu na mlađe generacije. Uz to sami smo sobom zadovoljniji, kao i sa svojim tijelima.

Za Amerikance je danas prosječna idealna životna dob 50 godina, prenosi NBC koji podsjeća da su u ove godine zakoračili glumci Džodi Foster, Džordž Kluni ili Džoni Dep.

Slično istraživanje sprovedeno prije deset godina pokazalo je da je tada idealna životna dob bila 41 godina.

Anketa je pokazala da bi ipak muškarci prosječno željeli da zaustave vrijeme nešto ranije nego žene. Za muškarce je idealna dob 47 dok je za žene 53. Oni sa djecom vrijeme bi zaustavili ranije - u 45-oj godini života, a oni bez djece tek sa 53 godine.

Psiholozi objašnjavaju da u tim godinama još imate sve mogućnosti i dovoljno ste stari da budete poznati, ali i dovoljno mladi da, na primjer, pokrenete svoju organsku farmu i još imate snage za osam sati rada dnevno.

“Dovoljno ste stari da imate potrebnu mudrost, ali dovoljno mladi da su vam roditelji još živi pa imate generacijsko iskustvo. Ukoliko ste umorni, dovoljno ste stari da zatražite mlađoj osobi u autobusu da vam prepusti mjesto, ali još uvijek možete da izlazite sa mlađim muškarcem”, kaže psihološkinja Barbara Beker Holstin iz Nju Džerzija.

“Zaista mislim da su 50-te godine života ono što su nekad bile 30-e”, dodaje ona.

Holstin kaže kako istraživanja pokazuju da sa starenjem imamo manje šanse za depresiju i optimističniji smo u odnosu na mlađe generacije. Uz to sami smo sobom zadovoljniji, kao i svojim telima.

Istraživanje je obuhvatilo 2.252 odrasla Amerikaca svih godina, iz svih dijelova zemlje i raznih političkih pogleda.

Pitanje je bilo: kada biste mogli da živite zauvijek i da budete dobrog zdravlja u kojoj biste godini života zaustavili vrijeme. Projsečni odgovor bio je 50.

Osobe od 18 do 36 godina kao idealnu dob odabrale su 38, oni od 37 do 48 odabrali su 49, oni od 49 do 67 odabrali su 55, a oni stariji od 68 odabrali su 67.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana