Zašto je opasno uklanjati stidne dlačice

Agencije
Zašto je opasno uklanjati stidne dlačice

Iako je danas depilirana bikini zona postala stvar higijene, američka doktorka Emili Gibson ističe da je uklanjanje dlačica s prepona u stvari vrlo opasno.

- Uklanjanje stidnih dlaka povećava rizik od infekcija, ali i polno prenosivih bolesti među mladim ljudima -  tvrdi američka ljekarka Emili Gibson.

Ona pojašnjava da su hirurzi već odavno shvatili da uklanjanje dlačica s tijela ne donosi korist. U različitim zahvatima uklanjane su dlačice da bi se sprečila infekcija, ali događalo se upravo suprotno. 

Koža strašno trpi dok se odvija depilacija, ističe Gibson i napominje da nije važno o kom načinu depilacije je riječ – svi su štetni.

Posebno su osjetljiva genitalna područja: "Svježe depilirana genitalna područja izuzetno su osjetljiva i često se događa da nastane herpes, ali i druge poteškoće." 

Gibson upozorava javnost da stidne dlake imaju svoju svrhu i da bi trebale da ostanu tamo gdje im je i mjesto. To se očigledno neće dogoditi, barem ne u bližoj budućnosti. Osim što se razvila cijela industrija koja zarađuje na depiliranju, uklanjanje dlačica postalo je i stvar navike i lične higijene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana