Upozorenje naučnika: Djevojke, bježite od mišićavih tipova

Index.hr
Upozorenje naučnika: Djevojke, bježite od mišićavih tipova

Znamo da djevojke vole dobar six-pack, ali ako je vjerovati istraživanju na Univerzitetu Vestminster, mišićavi tipovi su grozni momci.

 

Istraživanje je obuhvatilo 327 heteroseksualnih muškaraca, od kojih je trećina bila slobodna, a rezultati su zapanjujući. Što je muškarac mišićaviji, to ima jača seksistička uvjerenja i izraženiju mržnju prema ženama.

Povezanost između seksističkih razmišljanja i mišićavosti ima veze sa tradicionalnim ulogama polova. Muškarci koji vjeruju da su žene niža vrsta i ne vjeruju u jednakost polova skloniji su uklapanju u stereotip o jakom muškarcu koji svojom fizičkom pojavom iskazuje superiornost, kažu autori istraživanja.

Naučnici upozoravaju i  na sljedeće: U društvima u kojima je uloga muškarca kao osobe koja skrbi za porodicu sve manje izražena, neki od njih će pokušati dokazati svoju snagu i važnost upravo oblikovanjem tijela.

Iako istraživanje nije provedeno na međunarodnoj razini i uzorak je mali, moramo priznati da ima nešto istine u ovome. Onaj bucmasti tip se čini puno privlačnijim nakon ovakvih informacija, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana