Top 10: Najbolje scene seksa

Agencije
Top 10: Najbolje scene seksa

Šta zajedničko imaju madam Bovari, Bafi koja juri vampire i ljubavnik ledi Četerli?

Svi pomenuti našli su se na "Gardijanovoj" listi deset najboljih scena seksa koju je ovaj britanski medij sastavio ne bi li skrenuo pažnju na izvanredne erotske scene u danima kada dobar dio svijeta željno iščekuje filmsku verziju erotskog romana "Pedeset nijansi - siva".

Iako je kritika sasekla roman, knjiga je postala svjetski bestseler, a i film je na dobrom putu da osvojio bioskopske blagajne. Međutim, teško je da bilo koja erotska scena u filmu može da stoji rame uz rame sa ovde navedenim.

„Madam Bovari", autor Gistav Flober

Jedna on najupečatljivijih scena ljubavnog odnosa u književnosti jeste ona u Floberovom remek-dijelu, iako nam pisac zapravo ne otkriva eksplicitno šta se desilo. Naime, Ema Bovari upoznaje svog ljubavnika Leona u crkvi, da bi kasnije njih dvoje krenuli na lutanje Normandijom u kočiji.

I dok se konji znoje, kočijaš psuje a prolaznici se, zajedno sa čitaocima, pitaju šta li se dešava u toj kočiji, Ema i Leon vođeni Floberovim perom doživljavaju ljubavni vrhunac za pamćenje.

„Kuća od karata" (House of Cards)

Netfliksova popularna serija u produkciji Dejvida Finčera, koja ovih dana ulazi u treću sezonu, napravila je veliku pometnju među ljubiteljima političkih spletki, drame i pokojeg ubistva. Međutim, niko nije očekivao scenu seksa kakvu su pružili Frenk i Kler Andervud u zanosu sa tjelohraniteljem.

Iako se mnogo više golotinje i igrarija moglo videti u serijama „Igra prestola" i „Narandžasta je nova crna", Frenk i Kler su zaslužili mjesto svojim suptilnim ljubavnim zanosom, diskretno, strasno i sa stilom.

„Venerina delta" (Delta of Venus), autorka Anais Nin

Jedan od vrhunaca erotske literature svakako je ovo štivo Anais Nin, usredsređeno na tri žene. Kratke priče prate Bižu, Lejlu i Elenu od kafića do Lejline sobe, gdje pod svjetlošću svijeća, među perjanim jastucima otkrivaju sve čari požude i strasnih odnosa.
E.L. Džejms može samo da sanja da će jednog dana pisati erotika na nivou koji je visoko postavila Anais Nin.

„Plavo je najtoplija boja" (Blue Is the Warmest Color), reditelj Abdelatif Kešiš

Kada je u Kanu premijerno prikazan ovaj film, koji je potom nagrađen Zlatnom palmom, Lea Sejdu i Adel Eksarkopulos našle su se na meti glasina - da li su scene seksualnih odnosa među glumicama zaista samo odlična gluma, ili tu postoji nešto više. Snimanje centralne scene seksa trajalo je punih pet sati, a Sejdu je otkrila da ju je reditelj Kešiš natjerao da se oseća kao prostituka.

Kasnije je otkrila i da su u ključnim scenama glumice nosile prostetičke vagine. Njihove izvedbe, pak, toliko su ubjedljive tokom cijelog filma da je kanski žiri odlučio da napravi presedan i dodjelio nagradu ne samo Kešišu, već i njima, kao ravnopravnim autorkama filma.

„Pesma o ljubavi" (Un Chant d’Amour), reditelj Žan Žene

Ženeov jedini film bavio se sličnim temama kao i njegovi književni radovi: seksualnost i moć tijela. Manje od pola sata dug film, plod saradnje sa Žanom Koktoom, smješten je u neimenovanom zatvoru, kroz čije rešetke upadaju posljednji zraci sunca.

Dvoje zatvorenika, Francuz i Alžirac, zajedno masturbiraju u ćeliji dok ih krišom posmatra jedan od čuvara. Iako snimljen 1950, film je u Francuskoj prikazan tek 1975. godine, a zbog eksplicitnih scena i kontroverzne teme u SAD je zabranjeno njegovo prikazivanje.

„Ne gledaj sada" (Don’t Look Now), reditelj Nikolas Roug

Skandal koji je izazvala scena seksa između Donalda Saderlenda i Džuli Kristi desio se i pre nego što je film doživeo premijeru. Dežurni zaštitnici morala u SAD i Velikoj Britaniji bili su bjesni na reditelja. Britanski Dejli mejl pisao je kako je u pitanju jedna od najslikovitijih scena seksa viđenih na velikom platnu, koja će izazvati skandal sličan onom koji je izazvao film „Posljednji tango u Parizu".

Ono što ovu scenu zaista čini posebnom jeste emocionalni haos koji nose njeni akteri - par koji pokušava da se izbori sa gubitkom svoje ćerke, ponovo uspostavljajući intiman odnos.

„Bafi, ubica vampira" (Buffy the Vampire Slayer)

 

Sara Mišel Gelar je u ulozi Bafi raspirivala maštu generacija tinejdžera i tinejdžerki. Tome je naročito doprinijela ljubavna scena iz šeste sezone, u epizodi „Smashed", koja je sadržala sve ono što su fanovi voljeli u seriji - složen zaplet, dovoljno scena nasilja i seksualnost koja izbija iz svake scene.

Bafi i vampir Spajk (Džejms Marsters) su simbolično zapalili napuštenu kuću u kojoj se odigrala jedna od najupečatljivijih scena seksa u horor, ali i naučno-fantastičnim serijama.

„Tim Amerika" (Team America: World Police), reditelji Trej Parker i Met Stoun

Tvorci kultne serije „South Park " napisali su zajedno scenario za ovaj film koji je neobičnom scenom seksa naljutio američke cenzore. Glavni junaci u ovoj komičnoj parodiji su zapravo lutke, pa je shodno tome scena eksplicitnog seksa između Gerija i Lise vjerovatno jedina toliko eksplicitna scena u kojoj akteri nemaju polne organe, baš kao ni čedni Barbi i Ken.

Bioskopska verzija filma sadržala je nešto „umiveniju" scenu, ali se na internetu i dalje može naći cjelovita verzija.

„Ljubavnik ledi Četerli" (Lady Chatterley’s Lover), autor Dejvid Herbert Lorens

Kontroverznost ove knjige bila je tema čuvenog sudskog procesa iz šezdesetih godina prošlog vijeka protiv izdavača (Penguin Books) koji se drznuo da objavi knjigu prepunu izraza i opisa kojima do tada nije bilo mjesta u knjigama.

Lorens je knjigu napisao skoro četiri decenije ranije, a prvo izdanje ove priče o odnosu radnika i dame iz visokog društva bilo je štampano u Italiji, i to u velikoj tajnosti. Brojne veličanstvene scene seksa i ljubavnog zanosa do tada se nisu mogle tako lako štampati...

„Linija lepote" (The Line of Beauty), autor Alan Holingurst

Noting Hil je za mnoge filmofile romantično mjesto gdje su se sreli Džulija Roberts i Hju Grant, ali je za ljubitelje pisane riječi to mjesto gdje su strasti razmjenjivali Nik i Leo, Alanovi junaci ove nagrađivane knjige

Preplitanje dijelova tijela išlo je paralelno sa preplitanjem klasa i klasnih razlika, a scena seksa u Kesington parku je zabavna, emotivna, lijepa i uzbudljiva. Mladalačka požuda u najboljem britanskom maniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana