Seks u svemiru: Pola vijeka čekanja

Agencije
Seks u svemiru: Pola vijeka čekanja

Još mnogo prije nego što će čovjek po prvi put otići izvan granica naše planete, bilo je govora o tome kako će izgledati seksualni odnosi u svemiru.

Astronauti Džen Dejvis i Mark Li postali su 1992. prvi bračni par koji je planetu napustio zajedno. Međutim, NASA nije željela da se to desi.

Agencija je imala nepisano pravilo da astronauti koji su u braku ne smiju da odu u misiju zajedno. Dejvis i Li prijavili su se za projekat 1989. ali su se kasnije vjenčali u januaru 1991.

Nakon što je NASA saznala za njihov brak, dva mjeseca je odlučivala o tome šta dalje, a pošto je zaključeno da su oboje važni za misiju (drugi let šatla Endeavour), dozvoljeno im je da pođu zajedno.

Njihov let izazvao je pravi mali skandal u javnosti, budući da su se novinari tog vremena drznuli da pitaju: hoće li biti seksa u svemiru?

Odgovor je bio: ne. Ipak, to pitanje krčkalo se mnogo duže.

Naime, pošto je seks u svemiru u to vrijeme spadao u domen naučne fantastike, upravo je taj žanr inspirisao dr Roberta S. Ričardsona da 1956. napiše članak u žurnalu “Seksologija: Magazin o nauci o seksu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana