Seks i kazna: najčudnije sankcije kroz istoriju

Index.hr
Seks i kazna: najčudnije sankcije kroz istoriju

Danas je seks kažnjiv jedino ako ga praktikujete u javnosti ili na silu, no istorija bilježi jako čudne sankcije za stvari koje su povezane sa njim.

Možemo biti srećni da smo se rodili u moderno vrijeme, jer bi većina nas završila na lomači, barem ako je suditi po starim običajima.

1. Mokri snovi

U Bibliji ne postoji razlika između tijela i uma, te oboje moraju biti sasvim čisti ako želite izbjeći Božji gnjev. U stara vremena nije čak bilo dopušteno ni sanjati seksi snove: Krevet muškarca koji ih je sanjao postao bi onečišćen, plahte beskorisne dok se pošteno ne izribaju, a svaka keramička posuda koju je muškarac dotaknuo morala bi se razbiti u sitne dijelove, kako bi se poništio efekt onečišćenja nad njima. Nakon sedam dana razbijanja svake posude koju dotakne, muškarac je morao potražiti sveštenika koji će mu pomoći žrtvovati golubice i tražiti oprost.

2. Jezopotamija

U Mesopotamiji se preljuba muškarca nikada nije kažnjavala. Žena koja je imala ljubavnika, s druge strane, bila bi osuđena na smrt. Nabijanje na dugačak kolac bio je kraj njenih muka, no prije toga je morala proći javno ponižavanje, brijanje glave i hodati gradom sa užetom provučenim kroz nos. Izgleda da je odavno praksa sankcionisati samo žene za preljubu.

3. Grčka ko Grčka

Kada bi muškarac u Grčkoj saznao da ga je žena prevarila, imao je pravo kazniti njenog ljubavnika guranjem oštrih ili špicastih predmeta u njegov anus. Uz to, imao je pravo da ga siluje, a sve s ciljem da ga ponizi i od njega učini “ženu”, te mu na taj način uništi socijalni status.

4. Djevice su krive za sve nevolje

U starom Rimu, Vestalke su bile sveštenice, djevice i uživale su velike privilegije u odnosu na ostale žene. Smatralo se da gubitak njihovog djevičanstva znači opasnost za Rim, a svaki put kada bi Rimsko Carstvo izgubilo rat ili bi ga pogodila nekakva nepogoda, smatralo se da to znači da je Vestalka bila seksualno aktivna. Za kaznu bi ju živu zakopali u malu, namještenu sobicu, te prikrili sve tragove.

5. Hrišćani u reprezentativnom izdanju

Srednjevjekovna hrišćanska doktrina branila je seks između muža i žene prva tri dana braka, ali nisu stali na tome. Seks je bio zabranjen nedjeljom, srijedom, petkom i subotom, tri sedmice nakon Uskrsa, tri dana prije Pentekosta, dva mjeseca prije Božića, i u vrijeme mnogih drugih praznika. Takođe je bio zabranjen tokom trudnoće, dojenja ili menstruacije, što je ostavljalo otprilike četiri dana u mjesecu kada je bilo dopušteno voditi ljubav. Čak i u tim dopuštenim danima, seks se morao odvijati noću, bez previše dodirivanja i neuobičajenih poza, a oralni i analni seks bili su kažnjivi sa do 25 godina posta i apstinencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana