Savremeni život „ubija” mušku plodnost

Agencije
Savremeni život „ubija” mušku plodnost

Ubrzan tempo modernog načina života, loša ishrana ili nezdravo okruženje uzimaju danak. Broj spermatozoida opao je čak za trećinu za samo 17 godina, što neminovno dovodi do porasta neplodnosti, pokazuju rezultati istraživanja francuskih stručnjaka.

Količina spermatozoida kod Francuza pala je za trećinu tokom perioda od samo 17 godina, odnosno od 1989. do 2005, tvrde autori istraživanja sprovedenog na 26.600 muškaraca.

Brojna druga istraživanja pokazala su da to nije specifičnost samo ove nacionalnosti, već da je riječ o tome da reproduktivno zdravlje muškaraca opada na globalnom nivou. Naučnici ističu da je riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu koji pogađa pripadnike svih nacija.

Posljednje objavljeno istraživanje pokazalo je da je broj spermatozoida po mililitru padao 1,9 odsto godišnje, odnosno ukupno za trećinu u godini.

Premda je prosječna količina još u plodnim okvirima, stručnjaci su, ipak, zanintrigirani uzrokom tako velikog pada koncentracije spermatozoida. Jedan član stručnog tima koji je sproveo studiju, Žuel Le Mol kaže kako vjeruje da je ovo prva studija koja je se dotakla problema smanjenja koncentracije spematozoida. Doktorka je takođe je naglasila da je po svemu sudeći krivac moderan način života ili hemijski uticaji iz okoline.

Postoji mnogo rasprava u posljednjih dvadesetak godina o tome smanjuje li se kvalitet sjemene tečnosti, pri čemu najnovije istraživanje daje posebnu težinu brojnim evropskim studijama koje sugerišu da jedan od pet mladih muškaraca ima nedovoljnu koncentraciju sjemena za plodnost.

Profesor Ričard Šarpe sa Univerziteta u Edinburgu istakao je da nešto u modernom životu, prehrani ili okruženju očigledno smeta zdravlju i plodnosti muškaraca.

Premda naučnici još „lutaju” kad je riječ o uzroku, vjerovatno je riječ o kombinaciji svega navedenog. Najnovija francuska studija analizira podatke dobijene iz 126 centara za vještačku oplodnju koji se prosijleđuju francuskoj nacionalnoj bazi.

Istraživači su ispitivali uzorke sperme muškaraca od 18 do 70 godina, čije su se partnerke liječile od neplodnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana