Sada je idealno vreme da pravite djecu

Tanjug
Sada je idealno vreme da pravite djecu

Spermatozoidi muškarca imaju svoju sezonu - najzdraviji su tokom zime i u rano proljeće, pa se zbog toga najviše djece rađa tokom jeseni, utvrdili su izraleski stručnjaci sa Univerziteta Ben-Gurion.

Analizirajući sjemenu tečnost više od 6.000 muškaraca, izraelski tim je (kod onih koji nisu imali problem s plodnošću) utvrdio veći broj spermatozoida koji su brže plivali i imali manje abnormalnosti tokom zime, dok bi od proljeća svi ti parametri bili u stalnom opadanju, izvještava Rojters.

Utvrđeno je da muškarci s normalnom produkcijom spermatozoida, proizvedu oko 70 miliona tih ćelija po mililitru sjemene tečnosti tokom zime, a od njih pet odsto ima brzu pokretljivost, što unapređuje izglede para da žena zatrudni.

Tokom proljeća produkcija spermatozoida se smanjuje na prosječno 68 miliona po mililitru sjemene tečnosti, od kojih samo tri odsto ima brzu pokretljivost.

Kod muškaraca sa nekim abnormalnostima u proizvodnji spermatozoida, međutim, ove ćelije su najpokretljivije tokom jeseni, a tokom proljeća ih ima najviše normalnog oblika - u prosjeku oko sedam odsto.

Izraelski tim je zaključio da se kod muškaraca bez problema plodnosti najbolji rezultati oplodnje postižu se zimi, a kod onih manje plodnih tokom jeseni i proljeća.

Neke ranije studije na životinjama su dale slične rezultate, a varijacije u plodnosti su objašnjavane spoljašnjom temperaturom, dužinom izloženosti dnevnom svjetlu i hormonskim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana