Poštar potrošio ušteđevinu da bi izgradio repliku Tadž Mahala u čast pokojne supruge

Agencije
Poštar potrošio ušteđevinu da bi izgradio repliku Tadž Mahala u čast pokojne supruge

Indijac Fajzul Hasan Hajdari (77), bivši seoski poštar, u svom dvorištu gradi minijaturni Tadž Mahal - dimenzija 15,5 h 15,5 metara, u spomen pokojnoj supruzi Tadžamul Begum.

U projekat je uložio sve što je imao - životnu ušteđevinu, nasleđenu zemlju, pa čak i novac iz svog penzionog fonda, i nada se da će za života uspijeti da ga završi.

Kao i pravi Tadž Mahal, koji je 1631. impertor Mogula Šah Džehan izgradio kao mauzolej za svoju voljenu treću suprugu Mumtaz Mahal, i njegova miijaturna kopija je spomenik ljubavi i porodična grobnica u jednom, jer Tadžamul Begum u njoj već počiva, a suprug planira da joj se pridruži kada mu kucne samrtni čas.  

Nada se jedino da će poživjeti dovoljno da svoj projekat privede kraju, jer mu ponestaje novca kojim bi plaćao radnike, a snaga mu više ne dopušta da po ljetnjoj žegi radi više od 8 sati na svojoj građevini, kao što je to činio u početku.  

Dirnuti njegovim poduhvatom, mnogi mu nude finansijsku pomoć, ali on za sada odbija da je prihvati, riješen da spomenik voljenoj suprugi izgradi samo sopstvenim snagama.  

Na ideju je došao kada mu je na samrti, u decembru 2011, supruga sa kojom je u braku poživio preko 70 godina u najljepšoj slozi, bez ijedne krupnije svađe osim uobičajenih zađevica, tužno kazala da će kad umru biti zaboravljeni od svih, jer nisu imali djece i niko neće produžiti njihovo ime.  

On joj je na to uzvratio da ne brine, jer će joj podići takav spomenik da će ih cio svijet pamtiti.  

I zaista, minijaturni Tadž Mahal od kamena pješčara, crvenog kamena, cigle, cementa i betona, već je počeo da privlači prve turiste i posjetioce u njiihovo selo u blizini Agre, a njegov poduhvat se pročuo širom Indije i svijeta.  

Seljani koji su ga u početku kritikovali što novac ne pokloni nekom mladom bračnom paru koji tek započinje život, sada su ponosni što u svom selu imaju takvu atrakciju.  

Kadari se nada da će osnovnu konstrukciju mini - Tadž Mahala, koja je uglavnom već završena, uspjeti da dopuni i pratećim ukrasima i detaljima kakve ima original, kao što su fontana ispred mauzoleja, prilaz oivičen drvoredom i ornamenti od cigala.  

Tako će ovaj spomenik  vječne ljubavi zaista postati i pravi ukras svog sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana