Pet činjenica koje niste znali o muškarcima

B92
Pet činjenica koje niste znali o muškarcima

Uvrežena mišljenja o muškom ponašanju prema partneru pala su u vodu kada su, nakon četvorogodišnjeg istraživanja, Brajan Aleksander i psiholog Lari J. Joug svoja zapažanja uobličili u knjigu i ono najinteresantnije podijelili sa magazinom Glamour.

1. Muškarci teško podnose raskide

Iako su nas američki filmovi naučili da ovo nije tačno, hormon vazopresin utiče na to da se nakon raskida muškarac zatvori u sebe i pati.

On čak ne prihvata ni društvo muških prijatelja, za razliku od žena koje brže prebole raskid naviknute da u startu imaju drugarice koje će ih tokom teškog perioda bodriti.

Rezultati nekih studija čak navode da se razvedeni muškarci češće razboljevaju od oženjenih, dok su žene te koje se nakon razvoda više brinu o sebi.

2. Muškarci se vezuju za ženu nakon seksa

Maloprije pomenuti hormon vazopresin i oksitocin krivi su za ovo!

Muškarci često pričaju o seksu bez emocija, ali nekako uvijek zapamte miris vašeg tijela, boju očiju i, vjerovali ili ne, izgled spavaće sobe.

Kod životilja ovo predstavlja ljubomorno označavanje teritorije, jer ste vi samo njegovi i ničiji više.

3. Mozak vas uvjerava da je on vaše dijete

Kada žena postane majka, njen mozak počinje da luči oksitocin, koji je zaslužan za majčinske osjećaje i želju za brigom o djetetu.

Identična reakcija u vašem mozgu se dešava i nakon seksa, zbog čega žena uvijek osjeća potrebu da se brine o svom muškarcu.

4. Veličina je važna

Zdravstveni radnici smatraju da penis ne služi samo za osiguranje potomaka, već je njegova veličina jako važna zbog ženskog zadovoljstva.

Studije pokazuju da je veličina bitna, jer stimulacija takođe utiče na opuštanje oksitocina u mozgu, što dovodi do zaključka da veći penis može samo pomoći u jačanju veze između parova.

5. Ljubav stvara zavisnost, ne seks

Kako vrijeme odmiče strast u vezi vremenom blijedi, zato što se u mozgu sastav oduševljenja određenom osobom mijenja, kao i kod zavisnika o heroinu.

Ovo se dešava zato što se receptor za dopamin u mozgu vremenom navikava na taj osjećaj i umjesto euforije, odnosno strasti, vi osjećate potrebu za tom osobom kao zavisnik od droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana