Najbolji vodiči kroz seks

Agencije
Najbolji vodiči kroz seks

Ako za sebe tvrdite da ne volite teoretisanje i čitanje knjiga, te da za vas praksa, bar kada je seks u pitanju, uvijek ima prednost, evo deset knjiga prema preporuci “Guardiana” uz koje i teoretisanje može biti korisno i počuno.

“The Joy of Sex”, Aleks Komfort

Ovaj svjetski bestseler, prodat u više od deset miliona primjeraka, najpoznatiji je priručnik savremenog svijeta o uspješnim seksualnim odnosima, a ovih dana slavi četiri decenije postojanja. Zapanjačka “Kamasutra”, kako često nazivaju ovu knjigu, slavi seks kao najuzvišeniji oblik igre odraslih, uz stotinak ilustrovanih prikaza ljubavnih položaja i tehnika.

“Married Love”, dr Meri Stoups

Pinorika u polju planiranja porodcice, doktorka Meri Stoups napisala je svoj vodič kroz seks još dok je bila djevica. Ona je 1913. godine podnijela zahtev za razvod braka od kanadskog genetičara Redžinalda Gejtsa, tvrdeći da brak nikada nije bio konzumiran. Tada je počela da piše vodič korz seks kakav bi voljela da je imala. Iako je teško našla izdavača, kada se knjiga “ Married Love” našla u prodaji odmah je postala veliki hit.

“The Lovers Guide”, dr Endru Stenvej

Kada se pojavio na video kasetama 1991. godine, ovaj vodič izazvao je brojne kritike, ali i zainteresovanost publike. Samo u Velikoj Britaniji prodato je više od miliona kopija kaseta u kojima seksolog dr Endru Stenvej otkriva čari seksa. Danas postoje i brojni nastavci, DVD i Blu Rej izdanja, knjige i zvanični veb sajt.

“Kama Sutra”

Suprotno čestom mišljenju, ova popularna knjiga nije samo vodič kroz seks već priručnik za cjelokupni zajednički bračni život. Međutim, kada su 1990. godine internetom počeli da kruže engleski odlomci iz ove knjige, oni su oglavnom govorili o pozama u seksu. Tako je “Kama Sutra” napisana u trećem vijeku ove ere, postala najpoznatiji vodič kroz seksualne čarolije.

“The Perfumed Garden”, šeik Nefzavi

Dijelo iz petnaestog vijeka, poznato i kao arapska Kama Sutra, nastalo je u Tunisu. Osim saveta o različitim tehnikama u seksu, ova knjiga sadrži i savjete za liječenje polnih bolesti kao i tumač erotskih snova. Njen prvi prevodilac Ričard Frensis Barton preveo ju je na engleski 1880. godine. Uslijed iznenadnog srčanog udara, nije uspio da restaurira i prevede poglavlje o homoseksualnosti, a njegova udovica spalila je sve njegove rukopise.

“The Guide to Getting It On!”, Pol Džoanidis

Psihoanalitičar Pol Džoanidis objavio je sredinom devedesetih priručnik na hiljadu strana, koji je nedavno doživio šesto izdanje, osvojivši ranije brojne nagrade. Knjiga počinje poglavljem o gubljenju nevinosti, da bi kroz naredne glave obuhvatila najširi spektar tema, sve do sajber seksa.

Everithig You Always Wanted to Know About Sex”, Dejvid Ruben

Prvi priručnik o seksu koji je postao dio mejnstrim kulture. Napisao ga je i 1969. godine objavio kalifornijski psihijatar Dejvid Ruben, čime je izvršio veliki uticaj na seksualnu revoluciju i oslobođenje u drugoj polovini XX vijeka. Knjiga sadrži iskrene, saosjećajne i na momente humoristične odgovore na pitanja o seksu. Još veću popularnost stekla je nakon filmske ekranizacije koju potpisuje Vudi Alen.

“Ars amatoria”, Ovidije

Tri knjige o “umijeću vođenja ljubavi” sadrže pjesme rimskog pesnika Ovidija, koje su nastale u prvom vijeku. Prva knjiga govori o tome kako čovijek da zavede ženu, druga o tome kako da je zadrži, dok je treća namenjena ženama. Ovidije daje savete o tome kako zavesti partnera u pozorištu ili na banketu, kako sakriti aferu ili spavati sa ljubavnicima različitih godišta.

“Zeig Mal!”, Vil Mekbrajd, Helga Flejšauer Hart

Iako je njen autor Amerikanac, fotograf Vil Mekbrajd, ova knjiga prvo je 1974. godine objavljena u Njemačkoj, pa je tek potom objavljena na engleskom pod nazivom “Show Me!”. Napisana u saradnji sa psihijatricom Helgom Flejšauer Hart, knjiga je namjenjena djeci i njihovim roditeljima. Iako je osvojila brojne nagrade, čak i od strane religijskih organizacija, knjiga je kasnije bila zabranjivana. Međutim ni to nije sprečilo da se proda u više miliona primeraka.

“Sex: How To Do Everithing”, Ema Tejlor, Lorelaj Šarki

Seks kolumnistiknje Ema Tejlor i Lorelaj Šarki napisale su ovu knjigu 2008. godine a za odlične fotografije zadužen je Rankin, jedan od najpoznatijih fotografa. Njujorčanke “Em i Lo” opisane su kao stvarna verzija junakinje Keri Bredšo iz serije “Seks i Grad”. Njihova knjiga govori o oba pola, iako je veći dio posvećen ženama, i sadrži savjete o oralnom i analnom seksu, različitim fantazijama, igrama uloga i seksi igračkama. Knjiga je pretočena i u seriju od deset epizoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana