Na ludi kamen staju sve stariji

Dragana Keleč
Na ludi kamen staju sve stariji

Banjaluka - Parovi u RS se sve teže odlučuju da stupe u bračnu zajednicu, a to su pokazali i najnoviji statistički podaci, prema kojima iz godine u godinu sudbonosno "da" izgovaraju sve stariji mladenci.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju lani je bila 31 godinu i sedam mjeseci i u odnosu na 2012. porasla je za dva mjeseca. Prosječna starost nevjeste povećana je za tri mjeseca, a u 2012. godini žene su stupale u brak uglavnom sa 28 godina i jednim mjesecom.

- Žene se ipak ranije odlučuju da uđu u brak od muškaraca i to je najviše kada se poredi starosna grupa od 15 do 19 godina. U tom periodu se žene za oko deset puta više odlučuju na brak nego muškarci - podaci su Zavoda.

Statističari su uočili i sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što dovodi do smanjenog nataliteta.

Sociolog Biljana Milošević smatra da je u današnje vrijeme postalo sasvim normalno da se u brak stupa u zrelijim godinama.

- Većina ljudi odgađa brak da bi se školovala, posvetila karijeri ili obezbijedila normalne egzistencijalne uslove za život - istakla je Miloševićeva.

Ona je naglasila da parovi koji žele da imaju brak u pravom smislu, odnosno, da se ne razvedu poslije godinu-dvije, pažljivije i zrelije razmišljaju prije stupanja u bračnu zajednicu.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno 5.467 brakova ili 141 više nego u 2012. godini. I u prošloj godini je nastavljen trend iz prethodnih godina da najveći broj brakova sklapaju mladoženje i mlade sa državljanstvom BiH. Takvih je bilo 5.056 ili 92,5 odsto od ukupnog broja sklopljenih brakova.

Razvodi

U prošloj godini u Srpskoj je bilo je 890 razvoda, što znači da je "pukao" svaki šesti brak.

Najveći broj razvoda zabilježen je kod parova sa 15 i više godina braka, te kod onih koji su u braku proveli pet do devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana